Inflatia anuala a urcat in septembrie la 6,03%, cu 1% peste pragul superior al intervalului de plus sau minus 1% care incadreaza tinta de 4% a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru acest an, arata datele publicate de Statistica

Inflatia a urcat la 6,03%, iar tinta pentru acest an a BNR ar putea fi ratata Inflatia lunara a fost in septembrie de 1,08%, amplificata de cresterea preturilor la alimente (cu 1,94% in medie) si de scumpirea tarifelor la servicii (cu 1,42%).

Tinta de inflatie stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru 2007, de 4% plus sau minus 1%, ar putea fi ratata chiar daca banca centrala va urca rata dobanzii de politica monetara in ultima sedinta din acest an, din 31 octombrie, au spus miercuri analistii chestionati de The Money Channel.

Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, considera ca probabilitatea ca tinta de inflatie propusa de banca centrala pentru acest an sa fie atinsa este foarte mica si este foarte probabil ca tinta de inflatie sa fie ratata.

"Important este sa nu se rateze cu mult", a spus Dumitru, pentru ca in conditiile actuale este posibila o noua crestere a preturilor la ulei si paine, care au reprezentat, impreuna, 40% din inflatia lunara de 1,08% din septembrie.

Dumitru anticipeaza alte posibile cresteri ale preturilor volatile (legume, fructe, oua sau combustibili) si in lunile urmatoare, ceea ce va determina o "crestere foarte puternica si in lunile urmatoare a ratei inflatiei anuale", care a ajuns in septembrie la 6,03%.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.