Certificatele de depozit permit incasarea dobanzii chiar daca data scadentei este inca departe
Sumele blocate in certificatele de depozit pot fi oricand eliberate pentru a fi utilizate in alte scopuri sau reinvestite in plasamente mai rentabile aparute intre timp.
Dintre produsele de economisire, depozitele bancare ofera cele mai bune randamente, insa nu si pentru cei care se razgandesc. In ca-zul in care deponentul doreste sa-si retraga banii inainte de scadenta, pierde tot castigul realizat pana in acel moment. De cele mai multe ori, bancile platesc in astfel de situatii doar dobanda aferenta conturilor la vedere. Aceasta este, de regula, egala cu 0,5% pe an la lei si chiar mai putin la valuta, astfel ca este posibil sa nu acopere nici macar comisionul de retragere de numerar, stabilit in majoritatea cazurilor la 0,5%. Anumite banci, cum este Raiffeisen Bank, aplica penalizari chiar mai dure si nu platesc niciun fel de dobanda daca banii sunt retrasi inainte de maturitatea depozitului. Acest obstacol poate fi insa depasit daca se achizitioneaza certificate de depozit, care functioneaza ca niste adevarate titluri de stat, in sensul ca pot fi cumparate si rascumparate oricand la valoarea de piata. Aceasta este solutia de economisire care stimuleaza cel mai bine o investitie la bursa, dar fara a avea asociat niciun risc, avand in vedere ca intra in sfera de acoperire a Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar. Suma garantata la fiecare banca este de pana la 20.000 euro pe deponent. Numarul ofertelor de certificate este insa destul de restrans, majoritatea institutiilor financiare preferand sa se concentreze pe depozitele la termen.

Economii in regim bursier
Cele mai utile certificate sunt cele cu discount, ceea ce inseamna ca, in momentul achizitionarii, deponentul plateste o suma mai mica decat valoarea inscrisa pe ele, urmand ca la scadenta sa incaseze intreaga suma. Diferenta dintre valoarea de achizitie si cea de rascumparare o reprezinta dobanda ce urmeaza a fi incasata, care este fixa, indiferent de modificarile care au loc pe piata monetara. Astfel, randamentul este blocat la un nivel stabilit in momentul emisiunii, aspect favorabil daca tinem cont de tendinta de scadere a dobanzilor la lei din ultima perioada.
Odata emis certificatul, bancile stabilesc in fiecare zi pretul la care acesta poate fi rascumparat, la fel cum obligatiunile listate la bursa au cotatii zilnice. Valoarea de rascumparare creste in fiecare zi, luand in calcul dobanda acumulata. Iar daca intre timp dobanzile au crescut pe piata monetara, deponentul poate rascumpara certificatul pentru a reinvesti sumele la randamente mai inalte, fructificand o eventuala conjunctura favorabila.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.