Ministerul Transporturilor analizeaza proiectul construirii unei linii de tren de mare viteza pe ruta Bucuresti- Budapesta (800 km)

Sumele necesare pentru realizarea unui studiu de fezabilitate vor fi prevazute in proiectul de buget pentru transporturi pe anul 2008, a declarat, ieri, ministrul de resort, Ludovic Orban.

„Trebuie sa incepem toate demersurile pentru a construi o astfel de linie, si in acest sens in bugetul pe anul viitor va exista o suma pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru a sti exact costurile“, a explicat Orban, intr-o conferinta dedicata sistemului de transport national. Construirea unei linii pentru trenuri de mare viteza intre Bucuresti si Budapesta va necesita investitii de circa opt miliarde de euro, costul mediu pe kilometru fiind estimat intre 10 si 12 milioane de euro, potrivit estimarilor specialistilor. Ministrul a spus ca cel mai probabil finantarea va fi asigurata de la bugetul de stat. Pentru diminuarea costurilor, traseul liniei va trece prin Craiova, spre Timisoara, a explicat Orban. Trenurile vor putea circula pe aceasta linie cu viteze cuprinse in
tre 220 si 250 km pe ora.

„Sigur ca Romania ar avea de castigat de pe urma unui astfel de traseu, dar efortul financiar este foarte mare si este necesara vointa politica pentru acest lucru“, a spus secretarul general al Asociatiei Industriei Feroviare din Romania, Stefan Roseanu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.