Patru din cinci companii la nivel mondial au fost afectate de fraude interne in ultimii trei ani, potrivit unui studiu comandat de firma de consultanta in domeniul riscului Kroll si elaborat de Economist Intelligence Unit
81% dintre companii apreciaza ca expunerea lor la fraudele interne a crescut in ultima perioada.
Potrivit studiului, una din zece companii mari pierde peste 100 milioane de dolari anual in urma actelor de frauda, care implica furt de active fizice sau informatii, frauda financiara interna, coruptie sau dare de mita.
In unele sectoare de activitate - sanatate, produse farmaceutice, constructii, inginerie, infrastructura si servicii finaciare - peste 50% dintre companii au pierdut mai mult de un milion de dolari in urma actelor de frauda.
Costurile medii suportate de companiile cu venituri anuale de peste cinci miliarde de dolari, pierderile asociate fraudelor interne depasesc 20 de milioane de dolari, iar la companiile cu venituri intre unu si 10 miliarde de dolari - 100 de milioane de dolari.
Cea mai frecventa cauza indicata de 32% dintre respondenti este fluctuatia mare a angajatilor, dar si sistemele complexe de tehnologie a informatiei (31%), accesul pe piete noi (28%) si intensificarea cooperarii intre companii (26%). In ceea ce priveste coruptia si darea de mita, cel mai ridicat procent al companiilor afectate de coruptie se intalneste in Orietul Mijlociu si Africa - 39%, iar cel mai scazut, in America de Nord - doar 9%. 14% dintre companiile din Europa de Vest si 29% dintre cele din Europa de Est si America Latina s-au confruntat cu astfel de probleme.
La realizarea studiului au fost intervievati 892 de directori executivi din toata lumea, reprezentand zece sectoare economice diferite.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.