Romania ar putea pierde pana la 15% din exporturile de confectii o data cu ridicarea restrictiilor de export ale Chinei. Solutia este gasirea de noi piete, dar si controlul mai exigent al marfurilor chinezesti.

Romania va pierde circa 10-15% din exporturile de confectii si textile o data cu liberalizarea, de anul viitor, a cotelor de export ale Chinei pe piata europeana, a declarat ieri Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS). Romania are o cota de piata a exporturilor de confectii in Uniunea Europeana de circa 85%. Volumul estimativ al exporturilor din aceasta ramura realizate in decursul anului curent se situeaza in jur de 6,1 milioane de euro, a mai afirmat Maria Grapini.

SOLUTII. Pentru a reduce pierderile din export cauzate de prezenta masiva a marfurilor chinezesti pe piata europeana, Romania va trebui sa se orienteze si catre alte piete de desfacere. Printre acestea se numara Rusia, SUA, dar si Africa, potrivit presedintelui FEPAIUS. Controlul mai exigent al calitatii produselor importate din China, precum si prevenirea intrarii in tara a unui volum mare de marfuri contrafacute, masuri care vor trebui sa fie luate de fiecare tara, vor mai diminua efectul negativ al liberalizarii cotelor de export ale Chinei.

INVESTITII. O serie de tari din Uniunea Europeana, printre care Franta si Portugalia, sunt interesate sa mute in Romania capacitati de productie din industria primara de confectii (tesatorii, filaturi). "Aceasta va inghiti o parte din forta de munca de la intreprinderile care nu vor rezista pe piata si, pe de alta parte, se vor putea asigura din interior materialele necesare industriei textile", a declarat Maria Grapini.

Firmele din aceasta ramura vor putea primi inapoi, o data cu depunerea bilantului contabil, sumele investite pentru achizitionarea de tehnologie, de la masini pana la calculatoare, a mai spus presedintele FEPAIUS.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.