Mircea Caratas conduce divizia de achizitii a gigantului Gaz de France

Este roman, are 40 de ani si conduce, de la Paris, operatiunile europene de la firma de trading a uneia dintre cele mai mari companii energetice de pe continent, Gaz de France. Se numeste Mircea Caratas si este seful diviziei de vinzari europene la Gaselys, o companie detinuta in proportie de 51% de Gaz de France (GdF) si de 49% de Societe Generale (GSG). Din sala in care citeva zeci de oameni stau cu ochii pe sutele de monitoare care le arata in orice moment cotatiile de pe pietele mondiale ale produselor petroliere, Caratas invirte, in fiecare zi, zeci de milioane de euro: angajatii sai vind gaz spot sau pe termen lung, cumpara carbune sau petrol, fac arbitraje pe diverse piete, acopera riscuri de pret sau de livrare, fac managementul activelor energetice etc... Lucruri care au insemnat, la nivelul anului 2006, tranzactii in valoare de 2.699 TWh (adica de vreo 40 de ori consumul energetic anual al Romaniei). Tranzactii care inseamna contracte cu o valoare totala de aproape 54 de miliarde de euro la nivelul intregii companii Gaselys.

Caratas n-a fost de la inceput expert in vinzari, dar a devenit foarte repede. „Fac parte din prima generatie de geologi de dupa Ceausescu. „In 1991 am intrat in tradingul cu petrol pentru terminalul de la Constanta. „In 1992 am plecat cu o bursa la Viena, unde am facut studii economice. Voiam sa stiu si energie, dar si business bancar“, povesteste romanul plecarea din tara.

„Prin recomandari am ajuns sa lucrez pentru o mica firma germana de consultanta in energie, unde m-am ocupat chiar de proiecte de privatizare in Romania. Apoi m-au contactat cei de la GSG, pentru a face trading cu electricitate si cu gaz. Voiau sa-si dezvolte acest business si aveau nevoie de cineva care sa fie din domeniul energiei, dar si din lumea bancara si, mai ales, de o persoana multiculturala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.