Masura adoptata de executiv, de a impozita profitul obtinut in urma tranzactionarii de actiuni, incinge spriritele pe piata bursiera. Desi ministrul finantelor, Ionut Popescu, anuntase recent (si a confirmat ieri) amanarea aplicarii acestei hotarari cu o luna, comunitatea brokerilor "fierbe" de suparare, pentru ca nu exista nici la aceasta ora o metodologie de aplicare a acestei masuri.

Brokerii spun ca, tehnic, este imposibil de pus in practica aceasta impozitare, deoarece nu se poate stabili exact data la care un jucator de pe piata a vandut actiunile cumparate la un moment dat. Brokerii mai cred ca si Ionut Popescu este constient de acest lucru, acesta constituind si unul dintre motivele pentru care a amanat cu o luna impozitarea actiunilor, ministrul fiind "speriat de reactia brokerilor". La fel de nelamurita in aceasta problema este si conducerea Bursei de Valori Bucuresti. Intre timp, tranzactiile continua cu fluctuatii de crestere si scadere.

Amanarea datei de incepere a impozitarii profitului pe actiuni a dat ragaz investitorilor, insa nu i-a stimulat sa revina la ritmul de cumparare ca cel din luna februarie, de exemplu. Reprezentantii unora dintre emitentii mari de la Bursa, precum Rompetrol Rafinare Constanta, sustin ca cea mai buna rezolvare a situatiei ar fi fost renuntarea la impozitul de 10% pe actiuni, care este mult prea mare si care va determina scaderea numarului investitorilor, si asa destul de redus.

Nu putini sunt brokerii si jucatorii care cred ca una dintre cauzele scaderii drastice a pietei, din ultima perioada, este tocmai aceasta decizie a impozitarii actiunilor cu un procent de zece ori mai mare.

Amanarea datei de la care se va aplica impozitarea le-a dat putin ragaz investitorilor, insa nu si impulsul de a cumpara masiv actiuni. Indicii bursieri au inregistrat in sedinta de ieri cresteri, insa nesemnificative. BET s-a apreciat cu 1,5%, BET-C, cu aproape 2%, iar BET-Fi, cu doar 0,2%. Se pare ca si bursele din vecinatate trec printr-o perioada de corectii negative, doar indicele principal din Slovacia inregistrand, in sedinta de miercuri, crestere, dupa cum sustin brokerii de la Prime Transaction. Acest lucru intareste afirmatia unor analisti potrivit careia, o consecinta a scaderilor pietelor de capital central si est-europene o constituie retragerea investitorilor straini de pe aceste piete si orientarea lor catre Bursa americana.

Cumparatorii stau, inca, in expectativa

In lipsa celui mai lichid emitent al pietei din ultima saptamana, Rompetrol Rafinare Constanta, suspendat de la tranzactionare pentru majorare de capital, Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai tranzactionat emitent, nu doar in ceea ce priveste rulajul, de 163,5 miliarde de lei, ci si volumul tranzactionat, 11 milioane de actiuni. Pretul titlurilor TLV a crescut, astfel, cu 9%, fiind de 14.400 lei/actiune. In conditiile deprecierii cursului cu 0,8%, actiunile BRD au inchis sedinta la 45.500 lei/actiune.

Din volumul de 574.000 de titluri, 200.000 au fost transferate in cadrul unei tranzactii speciale, efectuata la pretul de 46.500 lei/actiune. Petrom (SNP) a inregistrat o scadere de curs de 2,1%, ajungand la 3.600 lei/actiune. Doua milioane de titluri SNP au fost transferate printr-o tranzactie Deal, la un pret mai mare cu 30 de lei, 3.630 lei/actiune. Dintre cele cinci SIF-uri, doar SIF 5 Oltenia si SIF 2 Moldova au inregistrat usoare cresteri de curs, cu 0,7%, 12.700 lei/actiune, respectiv, 0,9%, 10.600 lei/actiune. Pretul actiunilor SIF 1 Banat-Crisana si SIF 3 Transilvania au stagnat la 12.300 lei/actiune si 13.700 lei/actiune. Cursul titlurilor SIF 4 Muntenia s-a depreciat cu 0,6%, inchizand la 7.950 lei/actiune.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.