Odată cu estimările agențiilor, prind contur și previziunile referitoare la aportul străinilor la economia națională. Astfel, dacă raportăm suma turiștilor străini sosiți in țara noastră pană la sfarșitul anului, la 500 de euro (Datele Organizației Mondiale a Turismului arată că in 2006 venitul mediu/turist a fost de 600 de euro in Europa), atunci contribuția incoming-ului la PIB-ul romanesc ar putea depăși cu ușurință 1,1 miliarde de euro.
Turismul cultural, in top
Suma de mai sus nu este de neglijat, insă faptul că incoming-ul in Romania este plasat pe ultimul loc intr-un clasament al țărilor din regiune, ne incredințează că cei 1,1 miliarde de euro n-ar trebui să constituie motiv de laudă in afara graniței. "Nu stiu pe ce loc ne-am clasa intr-un top al incoming-ului in Europa, dar oricum, destul de jos, dat fiind că in regiune suntem in urma tuturor", menționează reprezentantul ANAT. In ceea ce privește tipul de vacanță pe care străinii il preferă in Romania, Bădulescu spune că turismul cultural poate fi menționat printre principalele alegeri, Sibiul atrăgand anul acesta peste 500.000 de vizitatori de peste graniță.


Avem cu ce, dar nu știm cum


Statisticile pălesc și devin irelevante cand "Romania nu este in stare să-i determine pe turiștii străini să-și cheltuiască banii atunci cand vin in vacanță, cu toate că potențialul este foarte mare", susține președintele Comisiei de Incoming a ANAT, Julian Andrei. "Incasăm puțin față de potențialul pe care il avem. Spre exemplu, in luna mai, turiștii străini chiar dacă vin in vacanță pe litoral, nu au unde să-și cheltuiască banii, pentru că totul este inchis", a explicat Julian Andrei. Oficialul ANAT a adăugat că industria suvenirurilor, care se poate dezvolta paralel cu turismul, poate reprezenta o importantă sursă de venit dacă este exploatată cum trebuie. "Fiecare turist vine in vacanță cu niște bani pe care este dispus să ii cheltuiască. Depinde de noi dacă știm să il facem să-i lase aici", a spus Julian Andrei.


ANAT cere scutirea de TVA pentru incomming


Ca o măsură de sporire a numărului turiștilor străini in Romania, Julian Andrei propune ca "serviciile de incomming din turism să fie scutite de TVA, intrucat reprezintă export, iar interesul nostru este să-l dezvoltăm".

"Incommingu-ul este o șansă nu numai pentru turismul romanesc, ci și pentru imaginea Romaniei in ansamblu. Turiștii străini veniți aici sunt purtătorii unor mesaje pozitive despre țara noastră. Simpatia pentru Romania este cheia succesului", este de părere Julian Andrei. Președintele Comisiei de Incoming al ANAT a spus că Romania nu trebuie să copieze modele, ci să păstreze identitatea, "parfumul" specific și să se individualizeze pe o piață in care există foarte multe oferte.

Oficialul ANAT a adăugat că deși in prezent circa 80% din turiștii pe care ii are Romania sunt romani, din cauza vitezei lente de creștere a veniturilor, ei nu pot constitui singura sursă pe care să se dezvolte oferta turistică romanească.

"In acest caz, privirile trebuie să ni se indrepte spre extern, unde practic dispunem de un bazin nelimitat de creștere a numărului de turiști pentru Romania și implicit a veniturilor comensurate in creșterea ponderii turismului in Produsul Intern Brut", a adăugat membrul ANAT.


Numărul străinilor sosiți in Romania a crescut in iulie cu aproape 40%


Sosirile vizitatorilor străini in Romania, inregistrate la punctele de frontieră, au fost in luna iulie 2007 de 962.800 de turiști, in creștere cu 38,7 % față de luna iulie 2006, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică. Majoritatea vizitatorilor străini provin din țări europene (94,3 %). Din statele Uniunii Europene s-au inregistrat 64,2 % din totalul sosirilor vizitatorilor străini in Romania. Plecările vizitatorilor romani in străinătate, inregistrate la punctele de frontieră, au fost in luna iulie 2007 de 1,16 milioane de persoane, in creștere cu 30,2 %, comparativ cu luna iulie 2006. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecările in străinătate, 79,9 % din numărul total de plecări. In luna iulie 2007, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, atat sosirile, cat și innoptările in structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au inregistrat o creștere cu 10,9 %, respectiv 10,3 %. Sosirile inregistrate in structurile de primire turistică in luna iulie 2007 au insumat 880.600 de persoane, in creștere cu 10,9 % față de cele din iulie 2006. Sosirile turiștilor romani in structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat, in luna iulie 2007,79,2 % din numărul total de sosiri, in timp ce turiștii străini au reprezentat 20,8% din numărul total de sosiri, ponderi aproximativ egale cu cele din iulie 2006.