Instituiile de credit solicit garanii reale mobiliare i imobiliare care s acopere atat imprumutul, cat i dobanzile
Instituiile de credit solicit garanii reale ...
Condiiile de finanare pentru IMM-urile start-up au anse s se imbunteasc incepand cu anul viitor

Chiar dac produsele de creditare adresate intreprinderilor mici i mijlocii s-au diversificat, iar dobanzile au sczut, cele mai multe bnci refuz inc s ofere finanare societilor aflate la inceput de drum.

Cu mici excepii, vechimea minim pentru companiile mici care vor s ia un imprumut este de 12 luni. Specialitii cred c de anul viitor condiiile pentru start-up se vor imbunti.

Vigilena bncilor in ceea ce privete finanarea proiectelor companiilor noi este motivat prin riscul mare ca firmele s-i inchid porile inainte de a depune dou balane contabile. Tocmai de aceea, instituiile de credit solicit garanii reale mobiliare i imobiliare care s acopere atat imprumutul, cat i dobanzile. In unele cazuri, sunt cerute chiar i garanii personale ale intreprinztorului.

Acesta este cazul creditului Go, de la BRD, destinat societilor care au activitate de pan la 12 luni. In acest caz, sunt dou variante de finanare, respectiv cea pentru investiii, care se acord pentru o perioad de pan la 5 ani, dobanda fiind fix, de 17%/an, precum i cea pentru finanarea activitii curente, pentru maximum 12 luni, cu o doband anual fix de 19%.

La Banca Comercial Roman, pentru a primi un credit start-up pentru investiii este nevoie ca la dosar s se depun, alturi de o serie de declaraii pe propria rspundere privind numrul de salariai, cifra de afaceri i activele totale, i ultimele trei balane de verificare. Aceasta in condiiile in care pentru companiile mai vechi se cer ultimele dou balane de verificare.

Consultan pentru realizarea planului de afaceri

Banca Transilvania acord credite de inceput pentru derularea inves­tiiilor companiilor noi i ale celor care au jumtate de an de vechime. Noul intreprinztor trebuie s acopere 25% din valoarea investiiei, care se poate ridica pan la 35.000 lei.

In varianta Start-Up Plus, valoarea finanrii se poate ridica chiar pan la 85.000 RON. BT acord o perioad de graie pentru rambursarea creditului de pan la 6 luni, intreaga perioada de rambursare putand ajunge pan la cinci ani. Pe lang finanare, noile afaceri primesc i consultan in ce privete realizarea planului de afaceri. Pentru creditul O or, de exemplu, dobanzile se situeaz in jurul nivelului de 15%-16%.

La Banca Romaneasc, membr National Group of Greece, se pot imprumuta companii ce au o cifr anual de afaceri de minimum 1,5 milioane de euro, fiind lansate mai multe produse. Este vorba de creditul Plus Capital, cu doband fix de 9% pe an (imprumutul fiind acordat pe 6 luni).