Instituțiile de credit solicită garanții reale mobiliare și imobiliare care să acopere atat imprumutul, cat și dobanzile
Instituțiile de credit solicită garanții reale ...
Condițiile de finanțare pentru IMM-urile start-up au șanse să se imbunătățească incepand cu anul viitor

Chiar dacă produsele de creditare adresate intreprinderilor mici și mijlocii s-au diversificat, iar dobanzile au scăzut, cele mai multe bănci refuză incă să ofere finanțare societăților aflate la inceput de drum.

Cu mici excepții, vechimea minimă pentru companiile mici care vor să ia un imprumut este de 12 luni. Specialiștii cred că de anul viitor condițiile pentru start-up se vor imbunătăți.

Vigilența băncilor in ceea ce privește finanțarea proiectelor companiilor noi este motivată prin riscul mare ca firmele să-și inchidă porțile inainte de a depune două balanțe contabile. Tocmai de aceea, instituțiile de credit solicită garanții reale mobiliare și imobiliare care să acopere atat imprumutul, cat și dobanzile. In unele cazuri, sunt cerute chiar și garanții personale ale intreprinzătorului.

Acesta este cazul creditului Go, de la BRD, destinat societăților care au activitate de pană la 12 luni. In acest caz, sunt două variante de finanțare, respectiv cea pentru investiții, care se acordă pentru o perioadă de pană la 5 ani, dobanda fiind fixă, de 17%/an, precum și cea pentru finanțarea activității curente, pentru maximum 12 luni, cu o dobandă anuală fixă de 19%.

La Banca Comercială Romană, pentru a primi un credit start-up pentru investiții este nevoie ca la dosar să se depună, alături de o serie de declarații pe propria răspundere privind numărul de salariați, cifra de afaceri și activele totale, și ultimele trei balanțe de verificare. Aceasta in condițiile in care pentru companiile mai vechi se cer ultimele două balanțe de verificare.

Consultanță pentru realizarea planului de afaceri

Banca Transilvania acordă credite de inceput pentru derularea inves­tițiilor companiilor noi și ale celor care au jumătate de an de vechime. Noul intreprinzător trebuie să acopere 25% din valoarea investiției, care se poate ridica pană la 35.000 lei.

In varianta Start-Up Plus, valoarea finanțării se poate ridica chiar pană la 85.000 RON. BT acordă o perioadă de grație pentru rambursarea creditului de pană la 6 luni, intreaga perioada de rambursare putand ajunge pană la cinci ani. Pe langă finanțare, noile afaceri primesc și consultanță in ce privește realizarea planului de afaceri. Pentru creditul O oră, de exemplu, dobanzile se situează in jurul nivelului de 15%-16%.

La Banca Romanească, membră National Group of Greece, se pot imprumuta companii ce au o cifră anuală de afaceri de minimum 1,5 milioane de euro, fiind lansate mai multe produse. Este vorba de creditul Plus Capital, cu dobandă fixă de 9% pe an (imprumutul fiind acordat pe 6 luni).