In prezent, majoritatea companiilor de brokeraj ofer celor interesai posibilitatea de a aplica online pentru un credit in ideea unui efort minim din partea consumatorilor. Dup primirea solicitrii/aplicaiei, clientul este contactat i, dup completarea informaiilor necesare studierii cazului su, se face calculaia de eligibilitate pentru a vedea in ce msur acesta poate obine suma dorit.

In cazul in care produsul iniial ales de consumator nu i se potrivete, se face o analiz de oferte i se prezint alternativele.

Dup ce consumatorul este complet informat i ia o hotrare final, brokerul ii va transmite (personal, prin e-mail sau curierat) documentaia aferent produsului ales impreun cu lista de documente necesare depunerii dosarului de credit. Dup ce clientul va avea toate actele puse la punct, le va transmite (personal sau printr-un intermediar) consultantului pentru ca acesta s le depun la instituia finanatoare aleas.

In general, dosarul de credit pentru achiziia unui imobil conine:

- cererea de credit completat i semnat de ctre toi participanii cu venituri (titularul creditului i, dac este cazul, codebitorii/giranii acestuia);

- actele de identitate;

- actele care dovedesc fiscal veniturile;

- documente care atest obiectul creditului i valoarea investiiei (eventual precontractul de vanzare-cumprare pentru imobilul cumprat, care trebuie s cuprind valoarea de vanzare, modalitatea de plat i valoarea avansului achitat in cazul in care clientul particip cu avans);

- asigurrile necesare (in cazul in care acestea nu sunt oferite in pachetul creditului ales): asigurarea de deces, de invaliditate permanent sau asigurarea imobilului ipotecat.

Dup ce dosarul este complet, se depune de ctre broker la banca aleas de consumator i se ateapt preaprobarea financiar din partea bncii/IFN-ului, moment in care clientul se poate concentra pe gsirea imobilului sau (dac acest aspect a fost rezolvat) pe finalizarea negocierilor implicate de acest demers.

Avand in vedere faptul c o achiziie presupune de cele mai multe ori i un avans, ins depunerea dosarului nu ofer nicio garanie cu privire la acordarea banilor solicitai, consultanii recomand s fie evitate (pe cat posibil) achitarea unui avans sau semnarea unui antecontract pan cand nu primesc (pe baza documentelor financiare care atest veniturile obinute) o scrisoare de preaprobare care conine negru pe alb suma maxim la care se incadreaz (in funcie de banc, valabil intre 30 i 90 de zile).

Dup ce clientul ii gsete locuina (conform sumei pe care in acel moment are certitudinea c o va obine), acesta va trebui s depun la banc documentaia complet a imobilului i instituia care ofer finanarea va pune la dispoziia clientului un evaluator pentru imobil. Urmtorul pas este predarea ctre banc/IFN a raportului de evaluare asupra imobilului-garanie. Abia acum intervine primirea aprobrii finale a creditului din partea bncii i nu va mai rmane decat semnarea actelor finale (in general, instituiile financiare au liste de notari agreai pentru semnarea actelor).

Foarte important de tiut este faptul c taxele notariale implicate in acest proces nu sunt de neglijat i nici nu sunt acoperite din creditul obinut (in funcie de valoarea imobilului, vorbim de cateva mii de euro). Prin urmare, va trebui s inei aceti bani separat fa de calculul avansului sau planuri de renovare.


Ultimii pai de parcurs sunt:


- banca/IFN-ul care va acorda finanarea va deschide un cont curent in moneda creditului pentru solicitant i unul pentru vanztor, cu scopul de a face transferul direct in cel de-al doilea cont; practic, solicitantul creditului nu va primi niciun moment banii in man, acetia fiind transferai prin contul su direct vanztorului de ctre banc/IFN;

- intabularea ipotecii in favoarea bncii/IFN-ului;

- prezentarea dovezii intabulrii in favoarea bncii/IFN-ului in termen de 15 zile de la semnarea contractului.

Dup cum putem observa, procesul obinerii unui credit pentru locuin nu este deloc uor. Acesta poate dura intre 2 i 6 sptmani. Vestea bun este c, in cazul in care vei apela la serviciile unui consultant financiar, 70% din eforturile i drumurile necesare obinerii creditului vor fi asumate de acesta, i nu de dvs. Mai mult decat atat, vei beneficia de experiena acestuia catigat cu fiecare dosar pe care l-a depus, evitand astfel o sumedenie de probleme care, pentru majoritatea consumatorilor, apar dup semnarea actelor.

Finzoom.ro este singurul site din Romania de analiz, aplicaii online i consultan financiar gratuit (online i offline) care se bazeaz pe costurile/profiturile reale ale produselor financiare, prezentand toate detaliile fiecrei oferte in parte: DAE i +90 parametri de comparaie pentru fiecare dintre cele +1.000 credite, leasing, carduri de credit, depozite, fonduri de pensii etc. care includ toate bncile i instituiile financiare nebancare din Romania.

Finzoom.ro incurajeaz consumatorii s se informeze cu privire la intreaga ofert financiar disponibil pe piaa din Romania inainte de a lua o decizie. Finzoom.ro v ofer posibilitatea de a trimite gratuit o aplicaie ctre oricare dintre cele 12 bnci partenere: ABN AMRO, Alpha Bank, BCR, Banca Romaneasc, Bancpost, Credit Europe Bank, Domenia Credit, Garanti Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit HVB iriac, Volksbank.