Persoanele fizice si firmele vor fi obligate sa isi asigure locuintele impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, in limita unei sume cuprinse intre 10.000 euro si 20.000 euro, in functie de tipul constructiei, cu plata integrala a unei prime anuale
de 10-20 euro. Actul normativ prevede ca persoanele fizice si juridice vor fi obligate sa-si asigure toate constructiile cu destinatie de locuinta aflate in proprietate, inregistrate in evidentele organelor fiscale, impotriva dezastrelor naturale, respectiv cutremure de pamant, alunecari de teren sau inundatii. Proiectul de lege se refera la locuintele din blocuri, precum si la locuinta sociala, de serviciu, de interventie, de necesitate, de protocol si casa de vacanta.
Despagubirea in cazul producerii unuia dintre riscurile asigurate obligatoriu se realizeaza in baza unei cereri ce poate fi depusa doar de catre beneficiarii politei de asigurare impotriva dezastrelor. Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor nu face referire la anexele, dependintele care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata si nici la bunurile din interiorul locuintei.