Piata de capital romaneasca nu mai evolueaza de multi ani in izolare, iar corelatia sa cu diverse alte piete devine din ce in ce mai puternica.
Potrivit unui raport al SSIF Intercapital Invest, piata de capital din Romania este destul de puternic corelata cu cea din America. De fapt, evolutiile de pe piata americana le determina pe cele de pe piata romaneasca, si nu invers. In plus, piata americana este un element determinant al evolutiilor pe toate celelalte piete din lume, mai dezvoltate sau mai putin dezvoltate; piata americana influenteaza in mod semnificativ si piete mari, precum cea londoneza, japoneza sau franceza. Asta pentru ca fondurile de investitii au de multe ori strategii similare pentru pietele dintr-o anumita regiune: daca un fond american se decide sa investeasca in Europa Centrala si de Est (CEE), spre exemplu, atunci va alege emitentii cei mai interesanti de pe pietele reprezentative din zona (Cehia, Ungaria, Polonia, Romania) si va cumpara actiunile acestora. Aceasta cumparare (insotita, desigur, si de cumpararile altor fonduri si investitori la momentul respectiv, ce au perceptii similare asupra zonei) poate determina o crestere a preturilor pe pietele vizate. 3 ani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.