Au trecut vremurile in care locuinta era doar un loc "caldut", numit "acasa". Inainte de 1989 locuinta era un lucru firesc, o necesitate, pe care toata lumea si-o putea permite. Oricine avea o casa. Astazi, nu numai ca multi nu si-o permit, dar cei care reusesc sa-si cumpere una, nu o mai privesc drept locul in care isi vor petrece alaturi de familie intreaga viata, ci o privesc ca fiind o investitie pe termen lung.

Cert este ca traim intr-o lume in care totul se misca, in care nimic nu mai este "batut in cuie", in care fiecare dintre noi avem totul si nimic in acelasi timp. Avem o masina, sau o casa sau cine stie ce altceva. Multi dintre noi, de fapt, traim doar cu iluzia posesiei. Pentru ca nimic nu este al nostru, poate doar a bancii de unde am contractat creditul pentru achizitia respectivului bun. Si bineinteles, ca pe primul loc in ceea ce priveste investitiile sint cele imobiliare. Investitii complexe, care au marele avantaj de a avea, fata de alte investitii, un grad minim de risc. Mai mult de atit, in ultimul timp, casa sau, dupa caz, apartamentul, a devenit, am putea spune, partenerul de afaceri cel mai de incredere. Si spunem acest lucru deoarece creditele de nevoi personale garantate cu ipoteca permit de ceva vreme proprietarilor sa-si mareasca semnificativ limita de indatorare, comparativ cu creditele obisnuite de consum. Adica, daca vrem un credit consistent de la banca, nu trebuie decit sa avem ca "partener" o locuinta. Cu cit aceasta este mai valoroasa, cu atit cresc sansele de a primi creditul, dar si de a inapoia suma datorata pe o perioada mult mai indelungata. Daca pentru un credit de consum clasic perioada maxima de rambursare este de 10, cel mult 15 ani, in cazul celor garantate cu ipoteca aceasta se extinde pina la 25-30 de ani, si ar putea sa mai creasca in viitor.

Creste apetitul investitional

In ultimii ani, odata cu dezvoltarea puternica a sectorului imobiliar, cit si a celui bancar, si pe masura ce dobinzile au scazut din ce in ce mai mult, casele romanilor au incetat sa mai reprezinte, la fel ca inainte, doar citiva pereti in care sa isi duca zilele. Creditele garantate cu ipoteca pot aduce bani pentru distractie si, mai ales pentru intrarea in afaceri. O locuinta confera o anumita stabilitate financiara. Romanii au inceput sa inteleaga ca in zilele noastre o casa reprezinta un punct de plecare pentru inca o casa, pentru o masina sau pentru finantarea unei afaceri. "Imprumutul garantat cu ipoteca este avantajos pentru persoanele care nu dispun de un avans in momentul in care s-au hotarit sa faca o investitie. Acest tip de imprumut incepe sa dea batai de cap solicitantilor in momentul in care acestia nu mai au posibilitatea de a rambursa suma imprumutata, intrucit exista sanse foarte mari sa piarda locuinta in care au investit pina atunci", spune Monica Marin, Partener Manager al companiei imobiliare EuroMetropola.

Riscuri...

Bineinteles ca exista si dezavantaje si limitari. Riscul de a ramine in strada nu este deloc de neglijat, acest lucru putindu-se totusi atunci cind, in prealabil, nu a existat o evaluare realista a posibilitatilor de rambursare a creditului, facuta chiar de cel care se imprumuta. "Acest tip de imprumut poate fi folosit cu succes, in afara de destinatiile la care se gindeste toata lumea (vacante, cheltuieli de tot felul sau refinantarea altor credite) si pentru pornirea unor afaceri, avind in vedere ca permite accesul la sume mari. Am avut foarte multi clienti care isi cumparau o casa noua si o achitau cu banii dintr-un imprumut garantat cu vechea locuinta. Important e sa ai in proprietate o casa sau un teren care sa fie valoroase. Cu acestea se poate obtine usor un credit mare care deschide calea pentru noi oportunitati, mai ales de afaceri, dupa cum am mai spus", spune la rindul sau Eugen Paternic, General Manager al companiei imobiliare City Expert. Cu alte cuvinte daca afacerea pornita din banii imprumutati va fi profitabila, atunci si suma datorata va fi rambursata mai sigur si mai repede.

Credite divesificate

Dupa cum oricine poate observa, traditionalul credit de nevoi personale s-a diversificat. Cite banci, atitea limite de creditare. Apar tot mai multe credite nenominalizate garantate cu ipoteca pe un imobil sau masina. Pentru cei care detin deja o proprietate, acest tip de credit este practic o alternativa la creditul ipotecar. Este cert faptul ca piata imobiliara romaneasca, care este intr-o continua dezvoltare, a obligat si bancile sa modifice, in sensul de a imbunatati, conditiile de acordare a creditelor.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.