Deficitul de cont curent s-a adancit in primele sase luni ale acestui an cu 108,6% fata de acelasi interval al anului trecut, pana la 7,81 miliarde euro, pe fondul dezechilibrului manifestat in continuare preponderent la nivelul balantei comerciale, a anuntat ieri Banca Nationala a Romaniei. Deficitul de cont curent a reprezentat, dupa primele sase luni ale anului, aproape 80% din deficitul inregistrat pe intreg anul 2006, cand soldul negativ s-a ridicat la 9,97 miliarde euro. "Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 7.832 milioane euro, mai mare cu 77,1% fata de semestrul I 2006", se arata in comunicat.

Balanta serviciilor a inregistrat un excedent de 193 mil. euro

Dupa prima jumatate a anului, serviciile s-au mentinut pe un usor surplus, inregistrand un excedent de 193 milioane euro, mai mic cu 12,3% fata de acelasi interval din 2006. In timp ce segmentul "alte servicii" a inregistrat un surplus a carui valoare se ridica la 519 milioane euro in perioada ianuarie-iunie 2007, in urcare cu 50,9% fata de acelasi interval al anului trecut, transporturile au avut un sold negativ de 238 milioane euro, iar ramura turism-calatorii a trecut pe minus, cu un deficit de 88 milioane euro, potrivit datelor bancii centrale. Balanta veniturilor a inregistrat in prima jumatate a anului un deficit de 2,413 miliarde euro, mai mare cu 54,6% fata de primele sase luni ale anului trecut, in timp ce balanta transferurilor curente a inregistrat un excedent de 2,24 miliarde euro in primele sase luni din 2007, in crestere cu 10,89% fata de intervalul ianuarie-iunie 2006. Intrarile din transferuri curente au insumat 3,305 miliarde euro in primele sase luni ale acestui an, in crestere cu 39,45% fata de intervalul similar din 2006.

Datoria externa a Romaniei a crescut cu 11,2%

In ceea ce priveste datoria externa pe termen mediu si lung, aceasta se ridica, dupa primul semestru, la 31,56 miliarde euro, in crestere cu 11,2% fata de 31 decembrie 2006. Datoria externa publica si public garantata a avut un sold de 10,30 miliarde euro si a reprezentat 32,6% din datoria externa pe termen mediu si lung, iar datoria externa negarantata public a insumat 19,33 miliarde, fiind cu 15,7% mai mare decat la 31 decembrie 2006.

Citu: Deficitul de cont curent a scapat de sub control

Stabilitatea financiara a Romaniei este subminata de adancirea deficitului de cont curent in contextul in care are loc o repozitionare a investitiilor din tarile emergente catre tarile dezvoltate, a declarat, pentru NewsIn, directorul adjunct al Trezoreriei ING, Florin Citu.
"Deficitul de cont curent in Romania a scapat de sub control. Este considerat un risc major pentru inflatie in urmatorii ani si pune Romania intr-o situatie dificila, avand in vedere ca depinde de interesul investitorilor straini", a spus acesta. Totodata, Citu crede ca deficitul de cont curent va ajunge la nivelul de 7 - 10% din produsul intern brut incepand din 2009, numai daca moneda nationala va inregistra o depreciere substantiala si agresiva in urmatoarele 12 luni.

Analistii se asteapta la o crestere substantiala a deficitului de cont curent

"Deficitul de cont curent poate ajunge la 14% pana la sfarsitul lui 2007, respectiv pana la 16,6 miliarde euro, deoarece finantarea din investitii straine directe a scazut substantial. Ne asteptam sa fie sub 50% la sfarsitul anului fata de 90% anul trecut", a spus analistul de la Raiffeisen, Ionut Dumitru. De asemenea, Ciprian Dascalu, economist senior la ING Bank Romania, a declarat, pentru NewsIn, ca pentru sfarsitul lui 2007 deficitul de cont curent ar putea ajunge la 16,7 miliarde euro, cu o pondere de 13,8% in produsul intern brut. Analistul de la ABN Amro, Radu Craciun, estimeaza ca deficitul de cont curent "va creste substantial in acest an fata de anul precedent, cu aproximativ 90%, pe fondul largirii deficitului comercial, dar si a deficitului contului de venituri, care inglobeaza dobanzile platite pentru imprumuturile externe si plata dividendelor".