Concentrat pe politica monetara si jocul dobanzilor, guvernatorul BNR nu poate scapa din vedere elemente ce pot deranja grav echilibrele fragile din economie. Si aceasta chiar daca hibele nu sunt in palatul BNR, ci in curtea guvernului.

El a lasat sa se inteleaga, intr-un interviu acordat Reuters, ca are unele indoieli fata de schita constructiei bugetare pe 2008 realizata de ministrul Vosganian. Demnitarul a subliniat in nenumarare randuri faptul ca o economie nu poate fi sustinuta numai prin politici monetare, acestea putand fi limitate in fata unor masuri fiscale sau cheltuieli bugetare nesabuite.

Guvernatorul nu se teme de inflatie sau deficit bugetar, dar a promis ca "va actiona in vederea calmarii starii de euforie legate de cheltuielile guvernamentale" inainte de alegerile generale din anul 2008. Presiunile salariale si politicia fiscala pot strica aritmetica stricta a inflatiei. Deocamdata, chiar daca FMI a cerut o crestere a costurilor de creditare mai mari pentru a mentine inflatia la un nivel scazut si pentru a evita "o aterizare dura" a economiei, Isarescu a afirmat ca ratele reale ale dobanzilor au crescut suficient in ultimul an.

Desi se declara multumit de intentiile Guvernului de limitare a deficitului, Isarescu a avertizat insa Guvernul asupra riscului unei supraestimari a veniturilor bugetare la realizarea planurilor de buget pentru anul viitor.
Autoritatile romane au aprobat un plan privind majorarea cu aproape jumatate a pensiilor de stat in urmatorii doi ani, si au promis majorari salariale pentru mai multe categorii de muncitori din setorul public: "Pensiile sunt insa o problema minora comparativ cu salariile", a spus Isarescu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.