Brokerii fac previziuni optimiste asupra evolutiei celor opt companii, pentru care Ministerul Transporturilor a inceput procedurile de listare la Bursa de Valori Bucuresti. "Listarea acestor companii va aduce mai mult ca sigur o explozie la Bursa, cel putin din punct de vedere al lichiditatii, dar si al capitalizarii si al preturilor. Explozia va fi determinata de intrarea pe piata a unor investitori de calibru care abia asteapta emitenti interesanti", ne-a explicat Adrian Simionescu, director Finans Securities.

Societatile activeaza in domeniul utilitar, o ramura considerata atractiva de investitorii din toate pietele bursiere din lume. "Dupa listarea unor firme, performantele lor nu pot decat sa creasca, fiindca tot ce se face in cadrul lor se vede sau se afla. In alta ordine de idei, profilul acestor firme este unul cat se poate de adecvat cerintelor economiei mondiale si ale consumatorilor", a declarat Petru Prunea, presedintele consiliului de administratie SSIF Broker.

"Ideea listarii acestora la Bursa este binevenita, pentru ca piata merge bine, investitorii sunt avizi dupa noi emitenti, mai ales ca sectorul utilitatilor este unul din cele mai atractive. Asadar, dupa parerea mea, succesul este mai mult decat asigurat. Dar evolutia lor depinde foarte mult de pretul initial si de rezultatele economice ale companiilor", a anticipat Simionescu.

Compania Nationala Aeroportul International Henri Coanda are un capital de 143,2 milioane lei, iar in 2005 a avut o cifra de afaceri de 61,6 milioane de euro si un profit de 22,5 milioane de euro. Administratia Canalelor Navigabile dispune de un capital de 10,15 milioane lei, avand in 2005 un profit de 0,9 milioane de euro, iar Aeroporturile Mihail Kogalniceanu si Traian Vuia au capitaluri de 1,15, respectiv 1,16 milioane de lei. Aeroportul Baneasa are un capital de 559.700 lei. Compania Administratia Porturilor Dunarii Fluviabile a avut in anul 2005 un profit de 0,4 milioane de euro, in timp ce Administratia Porturilor Dunarii Maritime dispune de un capital social de 1,06 milioane lei.

Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime a fost inclusa in portofoliul Fondului Proprietatea la inceputul acestei luni, printr-o ordonanta de urgenta. "Impactul listarii acestor companii poate fi unul pozitiv, avand in vedere interesul ridicat al investitorilor pentru ofertele initiale si frecventa mica a listarilor noi in piata de capital din Romania", a apreciat Daniela Ropota, analist la Intercapital Invest. Dar este dificil de anticipat care dintre aceste societati va fi cea mai cautata, pentru ca interesul investitorilor depinde in mare masura de pretul de listare".

"Investitorii de pe piata de capital din Romania au atins astazi un nivel de sofisticare si au o capacitate de analiza care sa le permita sa evalueze cu destula acuratete oportunitatile pe care le ofera piata bursiera. Ei vor decide, pe baza rezultatelor si a perspectivelor de devoltare a activitatii companiilor, care dintre ele va aduce cele mai ridicate randamente", a explicat Anca Dumitru, vicepresedinte al Asociatiei Brokerilor.

Piata urmeaza un trend ascendent, toti emitentii urmeaza aceeasi directie din punctul de vedere al capitalizarii, al lichiditatii. Dar listarea acestor companii nu va aduce o crestere importanta, deoarece "5% din respectivele companii este un procent destul de mic pentru a influenta considerabil piata", apreciaza Daniela Ropota. Brokerii apreciaza ca investitorii asteapta noi emitenti pe piata de capital din Romania, ceea ce este in beneficiul companiilor care vor decide sa se listeze. Listarea celor opt companii nu este suficienta pentru cresteri semnificative ale indicilor bursieri, dar ar putea avea, in opinia Ancai Dumitru, "un efect de antrenare, care va determina si alte societati sa analizeze oportunitatea prezentei lor pe piata bursiera. De aceea, estimarile privind capitalizarea bursiera in urmatorii trei ani depasesc suma de 50 de miliarde de euro, in timp ce lichiditatea s-ar putea dubla".

Panait: "Exista posibilitatea ca listarea sa nu aiba loc"

Iulian Panait, presedintele KTD Invest, nu este asa de optimist, fiind de parere ca listarea acestor societati nu este inca o certitudine, deoarece abia au fost facuti primii pasi. "Trebuie sa tinem cont de faptul ca procesul s-ar putea incheia la inceputul anului 2008, nu putem sa fim siguri de nimic. Mai ales ca anul viitor este an electoral, toata lumea se va concentra pe politica, asa ca exista posibilitatea ca listarea sa nu aiba loc".

Previzunile lui Panait vizavi de evolutia acestora sunt retinute: "Succesul depinde foarte mult de conjunctura Bursei de la momentul respectiv si de evolutia din punct de vedere financiar a companiilor".

Anul trecut a fost listata la Bursa Transelectrica, monopolul de stat in transportul energiei electrice. Statul roman a anuntat de cativa ani intentia de a lista mari companii din portofoliul sau, cum ar fi Romgaz, Transgaz, Electrica Romtelecom, insa pana acum s-a materializat doar Transelectrica. Listarea a fost un real succes, cursul actiunilor s-a dublat in cateva luni fata de pretul din oferta publica initiala, iar in prima zi de tranzactionare la Bursa pretul actiunilor a crescut cu peste 35% fata de pretul din oferta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.