In Romania, serviciile de paza, protectie si securitate au devenit parte integranta pentru companiile care considera esentiala protejarea activitatii si informatiilor detinute, dar si asigurarea confortului clientilor.

Cat costa linistea romanilor? In 2006, valoarea pietei a depasit 650 milioane de lei (200 milioane de euro), principalii jucatori fiind CPI Security, grupul G4S, Bidepa si Rosegur (Dragon Star). Companiile estimeaza, pentru anul curent, o crestere de pana la 50%, totalizand 300 de milioane de euro, urmand ca in 2008 piata serviciilor de paza si securitate sa atinga 400 milioane de euro.

Ca tendinta generala se remarca un nivel foarte scazut al profitabilitatii pe piata locala in comparatie cu restul pietelor din Europa. Desi se anunta o crestere spectaculoasa a veniturilor, marjele de profit raman, in general, de 3-7% pentru segmentul de paza si protectie si sensibil mai ridicate pentru monitorizare si interventie (10%), transport valori (12-15%) si sisteme de securitate (20-25%), conform declaratiilor presedintelui Bidepa. De asemenea, G4S anunta o marja de profit medie de 8%, considerabil mai mica decat a vecinilor europeni.

“Marja de profit pe piata din Romania este de 3-7%, iar pe piata europeana de 12-17%, ne explica Adrian Bogdan Moisescu, CPI Security. Cum se explica aceasta diferenta? Odata cu maturizarea pietei prin intrarea gigantilor mondiali, s-a investit foarte mult in asigurarea si dezvoltarea unei infrastructuri comparabile cu ceea ce se regaseste pe piata europeana, spun jucatorii din piata. Spre exemplu, grupul danez G4S (Group 4 Securicor) a cumparat in 2002 APS Valahia, suedezii de la Securitas au devenit actionarii majoritari pentru CPI Security, in timp ce compania spaniola Prosegur a achizitionat Dragon Star, actual Rosegur. Tranzactiile definesc trend-ul de dezvoltare a pietei in urmatorii ani: reorganizare, investitii majore si abia apoi profit.

Dezvoltarea sectorului de paza si securitate a fost influentat de cererea accentuata a serviciilor de profil de catre principalele industrii, cresterea nivelului de trai si intensificarea investitiilor in sectorul privat, precum si intrarea marilor companii internationale pe piata romaneasca.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.