Stupefiantele s-au scumpit mai mult decat gazele si n-au fost depasite in dinamica decat de proprietatile imobiliare.

Piata drogurilor se aliniaza din mers la preturile europene, precum tigarile si zaharul. De la 20 de euro in 2004 si 40 in 2005, heroina a ajuns la 60 de euro/gram in 2006. Cu 50% s-au mai scumpit anul trecut doar imobilele din Bucuresti (53%), celelalte repere cu ritm inalt de crestere situandu-se mult sub acest nivel: gaze (33,6%), tigari (27,7%), zahar (26,3%), impozite, contributii si cotizatii percepute populatiei (22,4%), apa si canalizare (21,4%) etc.

Argumentul ca suntem in plin proces de convergenta europeana e dat de faptul ca stupefiantele al caror pret a ajuns in anii anteriori la media europeana s-au scumpit nesemnificativ in 2006 (cocaina costa 100 euro/gram, ecstasy - 12 euro/tableta). In schimb, hasisul, care se gasea departe de medie, a urmat exemplul heroinei si si-a majorat pretul cu 2 euro, pana la 6 euro/gram.

Este adevarat ca oferta si, implicit, pretul drogurilor pe piata romaneasca fluctueaza in functie de capturile serviciilor specializate, numai ca anul trecut - cand a fost confiscata cea mai redusa cantitate de heroina din perioada 2001-2006, 32,6 kg - corelatia dintre pretul ridicat si oferta scazuta pare sa lipseasca. In 2003 si 2005, capturile-record de heroina - 320,7, respectiv 285,7 kg - au coincis cu cresteri de pret de 40-100% anual. In 2004 - an cu o cantitate redusa de heroina confiscata - pretul stupefiantului s-a injumatatit. O explicatie ar putea fi aceea ca s-a micsorat oferta in aval de Romania - pe ruta turco-bulgara -, dar e prea clara legatura intre scumpirea heroinei si alinierea alimentelor, detergentilor, medicamentelor si electrocasnicelor la preturile europene. Nimic n-a ramas mai ieftin ca-n Occident!

Marje romanesti

Raportul anual al Agentiei Nationale Antidrog pare sa infirme ideea ca Romania se integreaza in Uniunea Europeana mai ales cu preturile: �Comparativ cu preturile practicate in statele central si est-europene, preturile de pe piata ilicita a drogurilor din Romania se situeaza sub media europeana�. Nu stim insa daca aceia care au facut calculele s-au referit la pretul angro - pe kilogram -, la care atat vesticii, cat si esticii se gasesc mult peste nivelurile noastre, sau la pretul en detail - pe gram.

Potrivit World Drug Report 2007, gramul de heroina in Europa Occidentala (UE-15, la care se adauga Norvegia, Elvetia si Islanda) este mai ieftin decat la noi. Adica, desi heroina se vinde cu 300 de euro/gram in Islanda ori cu 200 in Irlanda, media ponderata releva un pret de 56 euro/gram, sub cel de 60 din Romania. Iar daca privim spre Europa Centrala si de Est, se gasesc suficiente exemple de tari unde preturile cu amanuntul sunt mai mici (Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia). De aici se vede ca inclusiv pe piata drogurilor - nu doar pe cea bancara, farmaceutica sau in comertul cu marfuri alimentare - antreprenorii opereaza cu marje mari de profit.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.