Inflatia anuala a urcat usor in luna mai fata de nivelul din luna precedenta pana la 3,81 %, din cauza unei dublari a chiriilor ce a dus la o majorare cu peste 2% a preturilor serviciilor, atenuata doar partial de bunurile alimentare si nealimentare, informeaza INS.

Dublarea chiriilor a urcat inflatia la 3,81% in mai Indicele preturilor de consum (IPC), indicator care masoara inflatia, a urcat in mai cu 0,64% fata de aprilie. In timp ce preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,23% fata de luna anterioara, iar marfurile nealimentare s-au scumpit in medie cu 0,33%, tarifele serviciilor au urcat cu 2,31%.

Cea mai mare crestere a preturilor s-a inregistrat in luna mai la chirii, cu 93,49%, potrivit INS. Influenta chiriilor in inflatia lunara a fost totusi atenuata de ponderea redusa (0,47%) pe care o au in indicele preturilor de consum.

Inflatia anuala medie s-a temperat in mai pana la 4,8%, nivel inferior celui atins in luna precedenta, de 5,1%.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.