Comisionul de rambursare anticipata depinde de clauzele contractuale si de politica bancilor.

Refinantarea creditelor este avantajoasa daca se realizeaza de aceeasi institutie bancara.

Bancile concureaza intre ele nu numai prin nivelul dobanzilor, al portofoliilor de credite etc., ci si prin nivelul comisioanelor aplicate imprumutatilor. Unul dintre cel mai atent urmarite comisioane este acela de rambursare anticipata, de care clientii se ciocnesc atat in cazul achitarii in avans a creditelor, cat si
la refinantarea datoriilor.

Astfel, daca un credit luat in prezent va deveni peste cativa ani mult mai ieftin, ca urmare a cresterii veniturilor imprumutatului, el poate fi platit mai repede. Banca insa, in loc sa rasplateasca clientul pentru bonitatea si seriozitatea sa, il taxeaza prin comisionul de restituire anticipata.

In acest moment, Banca Romaneasca percepe 4% din suma restituita in avans, Bancpost - 2,5%, iar Raiffeisen - 3%. La Banca Transilvania se percepe un comision de 3% din suma rambursata in avans doar in cazul creditului imobiliar cu dobanda fixa; pentru
toate celelalte produse de creditare, comisionul este zero. La BRD comisioanele de rambursare anticipata variaza in functie de creditul acordat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.