Daca lucrurile merg mai bine decat se estimeaza in prezent, putem sa fim mai ambitiosi cu intrarea in zona euro si sa o devansam in intervalul 2012-2014, a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, la Forumul Financiar Sud Est European

Isarescu: Putem intra in zona euro inainte de 2014 "Pentru aceasta este foarte important ce se va intampla in urmatorii trei ani, pana in 2010, care ar trebui sa fie o perioada de consolidare, prin care sa se faca si ajustarile de preturi administrate care nu ar trebui sa fie amanate", a mai spus Isarescu citat de NewsIn.

De asemenea, e important sa vedem si impactul efectului Balassa-Samuelson, care este foarte greu de anticipat in acest moment. Un alt element important este formarea pietei de capitaluri pe termen lung cu care suntem foarte intarziati. Toate acestea ar trebui sa se faca in conditiile stabilitati cursului de schimb. De asemenea, trebuie sa terminam si cu reformele structurale, cu reforma pensiilor, trebuie construite infrastructuri, a mai spus guvernatorul BNR.

Efectul Balassa-Samuelson exprima tendinta din tarile cu productivitate mai mare in sectorul bunurilor comercializabile comparativ cu sectorul bunurilor necomercializabile de a inregistra niveluri mai ridicate ale inflatiei si apreciere reala a monedei nationale.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.