Banca centrala este angajata ferm pentru a mentine o competitie directa, directia de reglementare va avea un dialog activ cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si cu fiecare banca, dar prudentialitatea nu se negociaza, spune guvernatorul Mugur Isarescu.

"Reafirm angajamentul total al bancii centrale pentru o concurenta directa in piata bancara", a spus Isarescu la Forumul Financiar Sud-Est European.

Referindu-se la chestiunea normelor interne de creditare ale bancilor, care trebuie aprobate de banca centrala, guvernatorul a mentionat ca a solicitat directiei de reglenmentare din Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa aiba un dialog activ cu ARB si cu bancile, dar a spus ca acesta nu va fi echivalent cu o negociere.

"Nu este insa vorba de o negociere. Ce sa negociem? Prudenta bancara?" s-a intrebat retoric Isarescu. Guvernatorul a reamintit ca rolul bancii centrale este acela de a asigura prudentialitatea bancara, regulile acesteia, pentru mentinerea stabilitatii financiare a sistemului.

Guvernatorul a criticat "mediatizarea incorecta" a normelor bancare, in sensul ca se vorbeste de relaxarea creditarii, cand de fapt poate fi vorba chiar de efecte ascunse, mai constrangatoare, cu aparenta unei asa numite relaxari.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.