Proprietatile romanilor vor fi fotografiate din avion pentru a fi introduse in cadastrul general. Pentru 20 de orase, hartile vor fi gata anul acesta.

Cadastrul general presupune localizarea, identificarea tuturor proprietatilor si inscrierea drepturilor de proprietate in Cartea Funciara. "Principalul avantaj al cetatenilor este acela ca toate costurile de identificare, masurare si inscriere a drepturilor de proprietate vor fi suportate de statul roman", ne-a spus Mihai Busuioc, directorul general al ANCPI. La nivel national, cadastrul general va fi finalizat in anul 2020 si va costa 944 de milioane de euro. "O parte din bani vor proveni de la bugetul de stat, iar ceilalti de la Banca Mondiala, BERD si de la alte institutii financiare", a mai spus Mihai Busuioc.

Realizarea cadastrului general pentru 2007 prevede aerofotografierea si crearea de ortofotoplanuri pentru 20 de localitati din patru judete, printre care si Bucurestiul, dar si conversia cartilor funciare din analog in digital in alte sase judete.

In acest sens, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a organizat licitatii de oferte pentru realizarea fiecarui obiectiv. Cele trei obiective sint: aerofotografierea pentru lotul unu - Ploiesti, Tirgoviste, Constanta si Brasov, aerofotografierea celui de-al doilea lot, care este reprezentat de Capitala, iar ultimul este digitalizarea cartilor funciare. Pentru fotografierea din aer, ANCPI va plati firmelor cistigatoare 2,7 milioane de euro, iar pentru conversia cartilor funciare in varianta digitala se vor plati circa 1,9 milioane de euro. Termenul de receptionare al lucrarilor de catre ANCPI este luna decembrie a acestui an.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.