Mai multe banci au depus norme de creditare relaxate la Banca Nationala. Ele ar putea urma exemplul Alpha Bank, prima care va acorda creditul cu avans zero.

Raiffeisen, Volksbank si CEC sint trei dintre bancile romanesti care au anuntat ca asteapta aprobarea Bancii Nationale pentru a relaxa conditiile de creditare. Alpha Bank a primit deja avizul si, incepind de saptamina viitoare, va acorda finantari in conditii mult mai accesibile decit o face in acest moment.

"Am trimis deja propunerea. Se afla in curs de aprobare la Banca Nationala. Vom merge cu pragul de indatorare pina undeva in jurul valorii de 60% din veniturile lunare. Micsoram si avansul maxim, pina la 10-15%", au declarat, pentru "Cotidianul", reprezentantii Volksbank Romania. Ultima banca de stat din Romania, Casa de Economii si Consemnatiuni, a marsat si ea la ideea relaxarii conditiilor de creditare. "Am fost printre primele sase banci care au trimis astfel de propuneri catre BNR. Vom creste si gradul de indatorare si, probabil, va scadea si nivelul avansului", ne-a spus Eugen Radulescu, presedintele CEC. Raiffeisen a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca a trimis propunerile de relaxare a conditiilor de creditare.

Cu un salariu suficient de mare, clientii pot obtine credite cu avans zero, fara a mai fi nevoie de garantii, a spus, pentru "Cotidianul", Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si presedinte al Consiliului de Administratie al Alpha Bank.

Noile norme de creditare elaborate de Alpha ridica pragul maxim de indatorare (procentul din venituri pe care il reprezinta rata lunara la credit) la 65%, pentru venituri de peste 1.500 de euro, si la 55%, pentru cele mai mici. Si cei de la Volksbank vad veniturile ca principalul criteriu de evaluare. "Putem discuta de avans zero doar in cazul persoanelor cu venituri mari. Pentru noi, venituri mari inseamna peste 2.000 de euro", ne-a explicat Alina Ferseta, director de marketing la Volksbank. CEC lucreaza cu venituri calculate pe familie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.