Procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene, care ar putea fi declansata si impotriva Romaniei, se deruleaza, in prezent, in mai multe state membre si presupune o monitorizare atenta a incasarilor si a platilor bugetare timp de cel putin doi ani, precum si sanctiuni financiare

UE ne va sanctiona daca deficitul depaseste 3% din PIB Procedura de deficit excesiv este declansata prin decizie a Consiliului European in cazul in care un stat membru al Uniunii Europene obtine un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB, limita admisa prin criteriile economice din Tratatul de la Maastricht. Potrivit NewsIn, in prezent, Germania, Ungaria, Portugalia, Italia, Grecia, Cehia, Malta, Polonia, Slovacia, Cipru si Marea Britanie se afla in procedura de deficit excesiv. Majoritatea actiunilor au fost incepute in 2004 sau in 2005 si urmeaza sa se finalizeze in cursul acestui an.

Aceeasi procedura ar putea fi impusa si Romaniei daca progonoza economica de primavara a Comisiei Europene care estimeaza un deficit bugetar de 3,2% in 2007 se va confirma. Estimarea Comisiei arata ca deficitul va fi cu 0,4% din PIB mai mare decat cel programat de autoritatile romane.

Procedura de deficit excesiv este reglementata de Tratatul de la Maastricht si stabileste obligativitatea statelor membre de a evita deficite bugetare excesive (insemnand deficite mai mari de 3% din PIB). Consiliul European este forul decizional in declansarea procedurii si are la baza rapoartele intocmite de Comisia Europeana. De asemenea, Consiliul realizeaza calendarul de monitorizare in cadrul procedurii, precum si termenele pentru evaluare.

Decizia se ia in cel mult trei luni de la momentul in care guvernele raporteaza rezultatele exercitiilor bugetare, respectiv dupa 1 martie si 1 septembrie in fiecare an. Consiliul admite si situatii in care depasirea plafonului maxim de deficit este considerata temporara si exceptionala, atunci cand deficitul excesiv este rezultatul unor evenimente neprevazute, cum ar fi dezastrele naturale, sau al unei recesiuni economice cu 2% din PIB sub tinta prognozata de statul membru.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.