O companie aeriana care opera pe Aeroportul Baneasa, al carui asociat este un libanez, a prejudiciat statul roman cu aproximativ 2,5 milioane euro prin neevidentierea tuturor zborurilor in facturile fiscale. Descoperirea a fost facuta de comisarii Garzii Financiare - Sectia Bucuresti in urma verificarilor efectuate la operatorul aeroportuar.

Frauda fiscala stabilita de catre comisari a fost estimata la 8.075.187 lei, se arata in comunicatul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Potrivit acestuia, comisarii au constatat ca societatea la care este asociat libanezul (al carui nume nu ne-a fost divulgat pentru a nu periclita ancheta procurorilor), impreuna cu un grup de firme inmatriculate in Liban, reprezentate de aceeasi persoana, a derulat un numar semnificativ de activitati in domeniul aeroportuar, omitandu-se inregistrarea in evidentele contabile ale firmei a unei parti importante din veniturile realizate.

Astfel, fata de numarul de zboruri efectuate, conform evidentelor Aeroportului Baneasa, in 865 de cazuri nu au fost identificate facturile aferente (valoarea curselor aeriene neevidentiate a fost de 19.721.986 lei, estimare efectuata in baza aprovizionarilor cu carburant), generand un prejudiciu aferent impozitului pe profit de 3.155.518 lei. Un alt aspect care a atras atentia comisarilor a fost cel al modului de plata si calcul al impozitului pe salariile personalului navigant.

Astfel, in timp ce statele de plata, in baza carora este calculat impozitul, reflectau un salariu mediu de 370 lei, au fost identificate liste de plata a diurnelor, semnate de personal, neevidentiate contabil, pentru venituri medii lunare de 3.000 - 4.000 euro/membru navigant. Aceasta practica a condus la sustragerea de la plata catre bugetul de stat (in perioada 2004-2006) a sumei de 1.390.000 dolari, adica aproximativ 3.800.000 lei.

Operatiunile de dezmembrare a aparatelor nu au putut fi identificate la societatile prestatoare, contractele prezentate in acest sens nefiind recunoscute de prestatori. In fapt, a rezultat ca subansamblele au fost comercializate catre terti, fara facturarea acestora, dezmembrarea aernavelor fiind operata numai in contabilitatea firmei verificate. In acest caz, comisarii au stabilit impozitul pe profit datorat din vanzarea subansamblelor de aviatie la suma de peste 1.100.000 lei. Natura faptelor constatate in timpul controlului a impus sesizarea Parchetului de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti, dar si a Oficiului National pentru Combaterea Spalarii Banilor, a DGFP Bucuresti, precum si a Inspectoratului Teritorial de Munca, urmand sa se ia masurile ce se impun.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.