Legislatia autohtona prevede, in acest moment, inchisoare de la 6 luni la 12 ani sau amenda intre 1.500 lei si 30.000 lei

Vanzatorii ambulanti de CD-uri piratate sau produse contrafacute vor risca, in curand, amenzi de sute de mii de euro, sanctiuni mult mai drastice fata de cele practicate in acest moment. Statele membre ar putea fi obligate, printr-o directiva aflata in dezbatere, sa considere caz penal orice incalcare a drepturilor de proprietate intelectuala.

Parlamentul European a adoptat, saptamana trecuta, un raport privind legislatia ce impune aplicarea de masuri penale pentru orice nerespectare a drepturilor de proprietate intelectuala la scara comerciala. Daca va fi aprobata si de Consiliu, directiva va obliga toate statele membre sa considere caz penal orice incalcare a drepturilor de proprietate intelectuala, respectiv orice situatie de contrafacere si piratare pe piata interna.

Sunt vizati operatorii comerciali, nu si utilizatorii particulari

Masurile variaza de la amenzi la inchisoare, in functie de gravitatea faptei. Astfel, amenda poate fi de cel putin 100.000 de euro, in cazurile usoare, dar poate urca pana la 300.000 de euro, in cazurile grave de incalcare a drepturilor de proprietate intelectuala. Marimea amenzii va fi insa stabilita, potrivit directivei, de catre instantele din fiecare stat membru, tinandu-se cont de daunele provocate, valoarea bunurilor implicate sau de profitul rezultat. "Daca directiva va fi aprobata, sanctiunea va fi aplicata in functie de gravitatea faptei", a declarat pentru "Adevarul", Gabriela Ghita, procuror general adjunct si presedinte al Grupului de lucru pe domeniul proprietatii intelectuale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.