Un grup de analisti chestionati de Reuters au estimat ca banca centrala a Romaniei nu va modifica dobanda de politica monetara cu ocazia sedintei din mai, economia putand fi afectata spre sfarsitul anului de presiuni inflationiste, precum si de criza politica, relateaza NewsIn.

Va modifica BNR dobanda cheie in mai? Insa, o scadere a ritmului de crestere a preturilor pana la nivelul de 3,7% inregistrat in luna martie, precum si aprecierea substantiala a leului ar putea sa convinga consiliul director al bancii sa reduca dobanda cheie cu 25-50 puncte de baza, cu ocazia intrunirii din 2 mai, sunt de parere anumiti analisti.

Opt din cei 14 analisti chestionati de Reuters in cursul acestei saptamani au declarat ca banca centrala a Romaniei va mentine dobanda cheie la nivelul de 7,50% iar sase au fost de parere ca ar putea urma o reducere a acestei dobanzi.

"Banca centrala a Romaniei ar putea adopta o atitudine mai prudenta din cauza neintelegerilor existente in mediul politic", a declarat un analist al Credit Europe Bank, Melania Hancila. "Chiar daca piata nu reactioneaza la tulburarile politice, cred ca investitorii sunt foarte atenti in acest sens", a adaugat aceasta.

Leul a atins joi cel mai inalt nivel fata de euro din ultimii patru ani, in timp ce indicele bursier al bursei din Bucuresti a atins cote aproape record, in ciuda tensiunilor politice.

Neintelegerile intre partidele din guvern si cele din opozitie au dus la ruperea coalitiei ce a castigat alegerile din 2004 si la suspendarea temporara a presedintelui Traian Basescu.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.