Va modifica BNR dobanda cheie in mai? Insa, o scadere a ritmului de crestere a preturilor pana la nivelul de 3,7% inregistrat in luna martie, precum si aprecierea substantiala a leului ar putea sa convinga consiliul director al bancii sa reduca dobanda cheie cu 25-50 puncte de baza, cu ocazia intrunirii din 2 mai, sunt de parere anumiti analisti.

Opt din cei 14 analisti chestionati de Reuters in cursul acestei saptamani au declarat ca banca centrala a Romaniei va mentine dobanda cheie la nivelul de 7,50% iar sase au fost de parere ca ar putea urma o reducere a acestei dobanzi.

"Banca centrala a Romaniei ar putea adopta o atitudine mai prudenta din cauza neintelegerilor existente in mediul politic", a declarat un analist al Credit Europe Bank, Melania Hancila. "Chiar daca piata nu reactioneaza la tulburarile politice, cred ca investitorii sunt foarte atenti in acest sens", a adaugat aceasta.

Leul a atins joi cel mai inalt nivel fata de euro din ultimii patru ani, in timp ce indicele bursier al bursei din Bucuresti a atins cote aproape record, in ciuda tensiunilor politice.

Neintelegerile intre partidele din guvern si cele din opozitie au dus la ruperea coalitiei ce a castigat alegerile din 2004 si la suspendarea temporara a presedintelui Traian Basescu.