Costul platit la accesarea unui imprumut este inca influentat intr-o masura decisiva de comisioanele aplicate de creditor

Va prezentam creditele de nevoi personale unde exista cele mai mari diferente intre dobanda afisata si costurile insumate (DAE).

Problema a fost intoarsa pe toate partile de mass-media si concluzia la care au ajuns majoritatea jurnalistilor si analistilor din piata la acel moment a fost ca "vina" se imparte in mod egal intre BNR, concurenta insuficient de puternica si rata inflatiei. Deocamdata, cel putin in cazul ultimului element, conditiile indica o iminenta scadere a nivelului dobanzilor pe piata bancara. E posibil ca din punctul de vedere al BNR, simplificarea conditiilor referitoare la expunerea neta a unui debitor sa influenteze in sens pozitiv marja dintre dobanda si DAE. Pana una-alta mi-am propus sa prezint in ceea ce urmeaza creditele de nevoi personale cu cele mai mari diferente intre acesti doi indicatori si sa indic si elementul care influenteaza cel mai mult acest nivel.

Daca pui in balanta doar indicatorul dobanda e foarte posibil sa accesezi de fapt un imprumut scump pentru ca nu ai cuantificat cate de greu atarna comisioanele si asigurarile.

Un credit scump este cel al Bancpost "Credit Imediat Standard" pentru care costul efectiv ajunge la nivelul de 21,05%, cu aproape 11% peste dobanda obisnuita. In aceste conditii, suma rambursata la sfarsitul celor sapte ani pe care s-a acordat imprumutul este de 62.533 de lei. In ecuatie cel mai greu atarna comisionul de acordare de 2,5% insa nici cel de administrare nu e prea ieftin, 0,3% pe luna la sold, in plus de asta si taxa de rambursare anticipata este neobisnuita, 5% la suma platita anticipat.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.