AVAS va trebui sa elaboreze un "plan de atac"

Reprezentantii AVAS si ai Consiliului Concurentei vor incerca pe 3 mai, la Bruxelles, sa-i convinga pe oficialii Comisiei Europene sa aprobe stergerea datoriilor a 34 de companii. Suma totala a datoriilor societatilor vizate se ridica la circa doua miliarde euro, a declarat presedintele autoritatii de concurenta, Alexe Gavrila.

"Pe 3 mai, la Bruxelles, va avea loc o intalnire la nivel inalt intre presedintele AVAS, reprezentanti ai Consiliului Concurentei si oficiali ai Comisiei pe tema stergerii datoriilor celor 34 de companii", a spus Gavrila. Potrivit acestuia, Consiliul Concurentei a cerut deja Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului sa pregateasca un punct de vedere pentru a-l sustine impreuna la Bruxelles.

Putine sanse pentru sectorul minier

In opinia presedintelui Consiliului Concurentei, Comisia nu va avea obiectii in privinta stergerii datoriilor Termoelectrica sau ale companiilor energetice, dar ajutorul de stat acordat societatilor din minerit ridica deja semne de intrebare la Bruxelles. Oficialii autoritatii de concurenta au mai aratat ca stergerea datoriilor companiilor de utilitate publica, asa cum sunt cele din energie, este mai usor de acceptat de catre Comisia Europeana si nu vor fi probleme.

In schimb, problemele pot aparea in cazul companiilor din minerit, care au beneficiat ani la rand de curatarea de datorii. Potrivit fostului ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, datoriile totale ale celor 34 de societati se ridica la aproximativ doua miliarde de euro.

Societati cu impact major asupra economiei

Proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului 128/2006, privind unele masuri pentru diminuarea arieratelor bugetare, prevede acordarea de scutiri de la plata obligatiilor fiscale pentru 34 de societati comerciale la care statul roman este actionar si care au un impact major in economie. Motivatia acordarii acestor scutiri fiscale este, conform proiectului, faptul ca aceste societati nationale si societatile comerciale la care statul este actionar inregistreaza arierate bugetare si, in prezent, se afla in situatia in care organele fiscale blocheaza conturile bancare si executa silit bunuri mobile si imobile, care au importanta in desfasurarea activitatii acestora.
Dupa data aderarii, masurile de ajutor de stat, printre care si stergerea datoriilor, trebuie notificate Comisiei Europene, singura institutie care poate autoriza ajutorul de stat in statele membre.

Anularea datoriilor nu e pe placul CE

Societatile care au beneficiat de scutire de la plata obligatiilor la buget sunt: Termoelectrica SA, Nuclearelectrica SA, SN a Lignitului Oltenia SA, SN a Carbunelui Ploiesti, CN Huilei Petrosani, Minvest SA Deva, Remin Baia Mare, Romarm SA, Cupru Min SA Abrud, CFR SA, SC Miniera Banat Anina SA, Baita SA Stei, SN pentru Inchiderea si Conservarea Minelor SA, Minbucovina SA, Termsal SA Tecuci, Proditerm, Moldomin Moldova Noua SA, Termica SA Botosani, Centrala Electrica Termoficare Brasov, Uzina Termica Calafat, Uzina termoelectrica Giurgiu, Termon Onesti,Termoficare 2000 SA Pitesti, CET Energoterm Resita, Termica Vaslui, Uzina Electrica Zalau, Enet Focsani, CET Bacau, Uzina Termica Comanesti, Acvacalor Brad, Regia Autonoma Municipala Buzau, Termourban Oltenita, RA Apa Canal Iasi, RA Gospodarire Comunala Pascani. Raportul Comisiei Europene din septembrie 2006 a criticat Guvernul de la Bucuresti pentru reluarea practicii de a anula datoriile companiilor de stat catre buget.

CC verifica modul de formare a preturilor pe piata energiei

Consiliul Concurentei deruleaza investigatii in domeniul farmaceutic, pe piata de telecomunicatii si cea a bunurilor de consum si monitorizeaza piata de energie si cea a cimentului, avand suspiciuni in legatura cu formarea preturilor, a declarat presedintele institutiei. "Avem in desfasurare o monitorizare pe piata energetica, respectiv electricitate, gaze si petrol, avem dosare deschise, insa nu am inceput inca investigatia, pentru ca suntem in faza de colectare de informatii de la ministere, alte autoritati si de la agenti economici", a afirmat Gavrila, la o conferinta de presa organizata pentru aniversarea a zece ani de existenta a Consiliului Concurentei. El a aratat ca institutia suspecteaza o variatie a pretului pe piata in raport cu costurile, insa aceasta evolutie trebuie analizata pe o perioada mai lunga de circa un an si jumatate - doi ani. "Peste aproximativ doua luni ne vom aduna in plen si vom analiza situatia, iar daca se justifica inceperea unor investigatii, le vom porni", a explicat Gavrila.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.