Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu a declarat ca banca centrala primeste semnale "de afara" potrivit carora autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa grabeasca procesul de adoptare a monedei unice europene.

Isarescu: Adoptarea rapida e euro, benefica pentru economia romaneasca Adoptatea monedei unice europene este necesara, si va fi mai bine pentru economia romanesca daca va fi mai rapida, insa in acest scop nu trebuie sa fie sarite anumite etape, a explicat Mugur Isarescu.

"Primim semnale de afara ca trebuie sa fim mai ambitiosi, adica sa se stabileasca un termen mai recent de adoptare a monedei europene, adica mai devreme de 2014", a spus Isarescu. Guvernatorul a mentionat ca semnalele difera de cele primite in urma cu sapte ani, "cand ni se spunea ca nu trebuie sa ne grabim", potrivit NewsIn. In Polonia, Ungaria si Cehia, tari de marimea Romaniei care isi fixasera adoptarea euro mai devreme decat noi, termenele au fost revizuite. Astfel, Ungaria isi propusese sa adere la zona euro in 2009, iar acum se gandeste la 2012-2014, chiar 2016, a explicat Isarescu.

"Problema nu e atat de simpla precum pare, pentru ca termenul nu poate fi stabilit foarte exact si va trebui sa adoptam euro doar atunci cand economia va fi pregatita", a adaugat guvernatorul BNR. El a concluzionat ca "Romania trebuie sa se grabeasca incet".

Adevarata trecere la euro se va face pe puntea solida a unui leu tare, pentru ca adoptarea monedei europene presupune existenta unor bani sanatosi in Romania, a declarat guvernatorul bancii centrale.

Guvernatorul BNR a amintit de procesul de denominare al leului, care a fost "o reparatie istorica pentru batranul nostru leu" si a simplificat mult circulatia banilor in Romania. "Astazi, BNR are in centrul atentiei insanatosirea monedei nationale. Leul este locomotiva care trage sectoarele economice cu combustibil neinflationist", a spus Isarescu.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.