Creditele restante sau facturile neplatite ajung mai nou la firme de recuperare din toata Europa sau chiar SUA. Pentru rau-platnici, aceasta inseamna ca au sansa sa plateasca mai putin.

Datoriile tot mai mari pe care romanii le fac la banci, asiguratori, companii de telefonie mobila sau alti furnizori de servicii determina companiile sa ia tot mai mult in calcul o noua varianta prin care isi pot recupera banii: cesionarea creantelor. Mai precis, in loc sa astepte ca firmele de recuperare pe care le angajeaza sa le recupereze banii, "vind" creantele direct acestora. Astfel, o rata restanta pe care un roman o are fata de un furnizor de servicii poate ajunge intr-un final la o companie europeana sau chiar din Statele Unite ale Americii. "Cesionam portofolii de creante in nume propriu sau impreuna cu alti parteneri ce provin atit de pe piata europeana, cit si de pe cea americana. Cu toate acestea, procesul efectiv de colectare este facut de noi", povesteste Adrian Boghiu, director general EOS KSI Romania, companie de recuperare de credite.

Cistig de pe urma debitorilor

Aceasta piata este insa la inceput, dar specialistii in domeniu estimeaza ca fenomenul va lua amploare pe masura ce companiile vor avea tot mai multa nevoie de lichiditati. "Nu exista o statistica exacta cu privire la cesionarea creditelor neachitate ale furnizorilor de servicii si bunuri, insa putem aprecia ca doar un maxim de 2% sint cesionate catre firmele de colectare a creantelor", estimeaza Constantin Coman, Debt Collection&Legal Manager Coface Romania. Potrivit acestuia, in urmatorii trei-patru ani, este posibil ca indicele de cesionare sa ajunga la 25% din sumele pe care furnizorii trebuie sa le recupereze de la clientii lor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.