Accelerarea procesului de economisire este necesara pentru sustinerea ritmului de investire

Chiar daca bancile comerciale scad dobanzile pe care le ofera la depozite, ca urmare a relaxarii politicii monetare, populatia continua sa aleaga aceasta metoda de investire. Totusi, pe masura ce dobanzile se vor reduce si mai mult, investitorii vor cauta instrumente financiare alternative, cu randamente mai ridicate.

Diversitatea redusa a instrumentelor financiare prin care populatia poate economisi si investi determina mentinerea preferintei pentru depozitele la termen. Asta chiar daca bancile comerciale scad treptat dobanzile. Astfel, ultimele date publicate de Banca Nationala arata faptul ca, in luna februarie a anului curent, soldul economiilor populatiei, atat in lei, cat si in valuta, s-a majorat la echivalentul a peste 48,8 miliarde de lei, cu aproape patru procente peste nivelul inregistrat in luna precedenta. Mai mult, februarie este prima luna in care valoarea totala a depozitelor populatiei a depasit volumul economisit de companii.

Cel mai scazut ritm de economisire din Europa

Totusi, in ciuda acestor cresteri, procesul de economisire prin intermediul depozitelor populatiei nu este stimulat prin dobanzi atractive. in plus, bancile au inceput sa scada randamentele plasamentelor la termen ca urmare a relaxarii politicii monetare. Astfel, dupa ce Banca Nationala a redus, in luna februarie, rata dobanzii de interventie de la 8,75% la 8%, efectele s-au resimtit imediat in piata bancara. Datele BNR arata ca o parte din institutiile de credit au scazut dobanzile la depozite, astfel ca rata medie pentru un plasamente pe trei luni - principala forma de economisire - a fost de 6,94%, in scadere de la 7,10% in luna ianuarie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.