Creditele de consum continua sa inregistreze dobanzi efective mai mari de la o luna la alta. si asta, in ciuda faptului ca Banca Nationala (BNR) transmite semnale de relaxare a costului creditelor.
Astfel, ultimele date publicate de BNR arata faptul ca dobanda anuala efectiva pentru creditele de consum acordate populatiei s-a majorat atat pe segmentul imprumuturilor in lei, cat si pe cel al finantarilor in valuta. in timp ce, in prima luna a acestui an, costul mediu total al unui credit de consum era de 18,88%, in februarie, dobanda medie anuala efectiva a urcat la 19,03% pentru creditele in lei. Iar scumpirea vine pe fondul relaxarii politicii monetare, pentru ca Banca Nationala a redus, in prima parte a lunii februarie, dobanda de interventie de la 8,75% la 8%. Totodata, o evolutie ascendenta a fost inregistrata si pe segmentul imprumuturilor in euro, unde costul s-a majorat usor, de la 12,60% la 12,66%.

Pe de alta parte, institutiile de credit au redus dobanzile percepute pentru creditele ipotecare si imobiliare. Astfel, costul mediu al unei finantarii in lei pentru locuinte a scazut de la 11,32%, in ianuarie, la 10,55% in februarie, iar pe segmentul creditelor in euro, dobanzile efective s-au diminuat de la 8,69% la 8,27%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.