Ofensiva societatilor de asigurari pentru atragerea de clienti din rndul ntreprinzatorilor mici si mijlocii se anunta la fel de agresiva precum cea a bancilor

Micii intreprinzatori se napustesc asupra fondurilor nerambursabile de la stat si de la UE. Societatile de asigurari ii asteapta la cotitura, cu taraba intinsa. Iar de pe taraba se iteste si oferta bancara. De multe ori, cele doua merg mana in mana .

In numai 24 de ore, iintreprinderile mici si mijlocii (IMM) au epuizat bugetul de 27 milioane lei al primelor sase programe de finantare lansate de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC). Potrivit unei prime estimari a Agentiei, dosarele de solicitare de fonduri depuse iincepand cu data de 10 aprilie 2007, ora 9.00 dimineata, au totalizat mai mult decat dublul banilor disponibili.

"E foame de bani, baieti"

ANIMMC a pus la dispozitia solicitantilor, din prima zi de depunere a dosarelor, un registru electronic unic de iinscriere a proiectelor pentru accesarea fondurilor programelor nationale de finantare. Cu toate acestea, sute de iintreprinzatori din toata tara au facut cozi interminabile iin fata sediilor ANIMMC, au dormit la fata locului pentru a nu-si pierde locul la rand, au platit bodyguarzi pentru a "face coada" iin locul lor si s-au iimbrancit, iin prima zi de depunere a dosarelor pentru finantari bugetare, deoarece listele initiale de ordine n-au mai fost respectate. Iar ANIMMC da bani dupa principiul "primul sosit, primul servit".

Foame e si de clienti

Pentru anul 2008, programul national multianual al ANIMMC prevede alocarea sumei de 40 milioane lei pentru IMM-uri. Programul prevede acordarea de fonduri nerambursabile iin valoare de maximum 50.000 de euro, care sa acopere un procent de maximum 60% din valoarea proiectelor. Iar la fiecare proiect se va adauga un credit bancar, care sa acopere 25% din valoarea totala a acestuia.

In concluzie, IMM-urile ar avea ceva bani de cheltuiala. Bancile constituie deja, de ceva timp, "vanatori" experimentati de clienti din randul iintreprinzatorilor mici si mijlocii. Iar procedurile de acordare a finantarilor europene le faciliteaza o pozitie privilegiata iin aceasta afacere. Totusi, chiar bancherii recunosc ca segmentul IMM-urilor prezinta un grad mai iinalt de risc, fapt ce determina dobanzile la creditele acordate IMM-urilor sa fluctueze iintre 13,5 si 18%.

Iar daca vorbim despre riscuri, societatile de asigurari sunt pregatite sa le preia, bineiinteles, contra cost. Pe langa faptul ca piata romaneasca a asigurarilor, iin iintregul ei, este iinca subdezvoltata, cu un volum de prime brute subscrise de 1,6 miliarde euro, reprezentand doar 1,65% din PIB, mult sub media europeana, asigurarile pentru firme si companii se situeaza la un nivel chiar mai scazut.

Potrivit reprezentantilor pietei, iin prezent, majoritatea societatilor comerciale din Romania iisi asigura activele, respectiv bunurile, masinile si cladirile aproape exclusiv din obligatie, iintrucat bancile solicita astfel de asigurari la acordarea unui credit sau la iincheierea unui contract de leasing.

Protectie fata de blocajul financiar

Unul dintre cele mai mari si mai frecvente riscuri cu care se confrunta IMM-urile este blocajul financiar, rezultat din neiincasarea la timp a creantelor aferente contractelor comerciale cu plata la termen iincheiate cu partenerii de afaceri. Este, de altfel, unul dintre motivele principale pentru care bancile se raporteaza cu prudenta maxima la aceasta categorie de clienti, impunandu-le dobanzi la credite peste media pietei. Insa, asa cum se iintampla, deocamdata, iin cazul asigurarilor de viata, unde bancile solicita astfel de polite la creditele pentru persoane fizice, asiguratorii sunt gata sa le ridice bancilor mingea la fileu. In beneficiul ambelor parti.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.