Compania canadiana Telesystem International Wireless (TIW) a confirmat ieri, pentru prima oara oficial, faptul ca se afla in discutii cu grupul britanic Vodafone pentru vanzarea operatorilor de telefonie mobila pe care ii detine in Romania si Cehia, MobiFon-Connex, respectiv Oskar Mobil.

TIW detine pachetul majoritar de actiuni la MobiFon (aproximativ 79%), iar Vodafone are 20,1%. Totodata, Vodafone este cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, dupa incasari. In cazul in care TIW se decide sa-si vanda pachetul de actiuni detinut in Romania la MobiFon, Vodafone are drept de preemptiune.

"Avand in vedere recentele speculatii de presa, TIW confirma faptul ca a initiat negocierile cu Vodafone Group pentru posibila vanzare a participatiei la MobiFon SA si Oskar Mobil", a anuntat compania canadiana. "TIW este de parere ca pretul pe actiune ofertat de Vodafone se va afla undeva in apropierea valorii actuale a actiunilor."

Totusi, afirma oficialii TIW, faptul ca au fost demarate negocierile "nu reprezinta in nici un fel o garantie ca in final se va realiza vreo tranzactie". Reprezentantii companiei canadiene au adaugat ca nu vor mai face nici o declaratie oficiala pe acest subiect pana cand fie se va ajunge la un acord, fie discutiile vor fi incheiate fara rezultat.

Contactati de Ziarul Financiar, oficialii MobiFon nu au dorit sa faca nici un comentariu cu privire la anuntul TIW.

Acest anunt confirma insa informatiile care circulau in piata despre intentia Vodafone de a intra pe piata de telecomunicatii din Europa Centrala si de Est. Chiar ieri, presa din Cehia a relatat despre demararea negocierilor intre TIW si Vodafone pentru vanzarea Oskar Mobil, insa oficialii celor doua companii au negat aceasta informatie.

Anterior, reprezentantii Vodafone nu au dorit sa comenteze pe marginea unei posibile intrari pe piata de telecomunicatii zonala, insa si-au reafirmat interesul pentru Europa Centrala si de Est.

"Vodafone considera aceasta zona una cu potential ridicat de crestere, dar nu vrem sa facem nici un comentariu in plus fata de aceste afirmatii", a declarat recent Ben Padovan, purtator de cuvant al operatorului britanic.

Pe piata din Romania, zvonurile din ultima perioada au pomenit despre posibila schimbare a brandului Connex in Vodafone si chiar despre posibilitatea ca grupul britanic sa devina actionar majoritar al MobiFon.

Conform estimarilor specialistilor, valoarea de piata a Connex este intre 2 si 3 miliarde de dolari (1,49 - 2,24 mld. euro). Operatorul roman de telefonie mobila a fost infiintat in 1997 si avea, la sfarsitul anului trecut, 4,91 milioane de clienti. In 2004, Connex a inregistrat venituri de 686,3 milioane de dolari (553,5 mil. euro, la cursul mediu de anul trecut), in crestere cu 29,6% fata de anul anterior, si profit operational de 226 milioane de dolari (182 mil. euro), cu 32,4% mai mult decat in 2003.

Conform oficialilor TIW, Connex avea la finalul anului trecut o cota de piata de 48% in Romania. La randul sau, Oskar Mobil are 1,83 de milioane de clienti si o cota de piata de 17% in Cehia.

In 2004, compania a anuntat incasari de 13,4 miliarde de coroane (602 mil. dolari, 486 mil. euro) si un profit operational de 4,15 milarde de coroane (186 mil. dolari, 150 mil. euro). La inceputul acestui an, Oskar a cumparat licenta pentru oferirea pe piata ceha a serviciilor de telecomunicatii de generatia a treia.

Connex, ca si principalul sau concurent de pe piata romaneasca, Orange, a achizitionat o licenta pentru furnizarea serviciilor 3G in luna noiembrie. Conform unui anunt recent al lui Ted Lattimore, presedinte si director de operatiuni, Connex va lansa o prima oferta comerciala 3G in urmatoarele patru luni.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.