Crescuta in spiritul afacerist al tatalui sau, Marta Ortega Prez este asteptata la conducerea retailerului gigant ce detine branduri precum Zara si Massimo Dutti. Tatal tinerei a implinit de curind 71 de ani si este pe punctul de a se pensiona.

Decit sa lase afacerea inceputa in 1974 pe miini straine, el a decis sa riste si sa predea friiele businessului tinerei sale fiice, este adevarat, inca insuficient pregatita pentru o asemenea responsabilitate. Tinara mostenitoare este licentiata in economie si lucreaza ca junior executiv in cadrul unei companii afiliate Inditex.

Sub tutela mamei sale, Flora Prez, Marta Ortega va invata rapid secretele din interiorul firmei ce este intr-o continua expansiune. Inditex a anuntat, de curind, o crestere a profitului fata de anul 2006 cu 25%. Profitul net al ultimelor 12 luni s-a majorat la un miliard de euro de la 803 milioane de euro in anul financiar precendent. De asemenea, grupul a mai semnalat o crestere a vinzarilor de 22 de procente.

Cifrele arata imbucurator, dar la fel de mare ca si vinzarile va fi si responsabilitatea tinerei urmase a lui Ortega. Inainte sa se pensioneze, Amancio Ortega pregateste lansarea a peste 440 de magazine noi, care se vor alatura celor 3.000 detinute in 64 de tari si care vor presupune o investitie de aproximativ 900 de milioane de euro. Ortega se afla pe locul opt in topul celor mai bogati oameni din lume, realizat de publicatia Forbes, cu o avere estimata la 12,2 miliarde de lire sterline. Prin cedarea puterii sale catre fiica sa, Ortega, tata a trei copii, urmeaza exemplul lui Emilio Botin, presedintele Banco Santander, a carui urmasa, Ana Patricia Botin, presedintele executiv al companiei, va mosteni intreaga firma.