Electroputere, Foradex, Romaero si Constructii Aeronautice Ghimbav

Se pare ca amanarea insolventei pentru 28 de societati, pe care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a obtinut-o destul de greu de la Ministerul Justitiei nu a folosit in final decat la 4 companii. Astfel, AVAS a stabilit masurile pe care le va lua in cazul a 22 de societati dintre cele 28 pentru care a fost amanata insolventa, astfel ca doar patru companii, respectiv Electroputere, Foradex, Romaero si Constructii Aeronautice Ghimbav vor mai fi privatizate. Potrivit unui comunicat, AVAS va lua masurile pentru redresarea situatiei economico-financiare pentru cele cinci societati de pe platforma Nitramonia.

Dintre acestea, Nitrofertilizer a fost deja vanduta ca activ, iar la Nitroexplosive urmeaza sa fie vandut pachetul majoritar de actiuni. O alta societate pentru care s-a amanat insolventa, Romarm, elaboreaza, in prezent, o strategie privind trecerea in proprietate privata a patru dintre filialele sale, AVAS fiind actionar indirect. Restul de sase societati ale Romarm sunt inca in analiza. In cazul societatii Nicolina Iasi, toate activele vor fi scoase la vanzare, iar in lipsa unor cumparatori societatea intra in lichidare. Societatile Tractorul Brasov, Rulmentul Brasov si Abrom Barlad vor fi lichidate, iar personalul va fi disponibilizat cu plata unor salarii compensatorii, asa cum s-a decis de catre Adunarile Generale ale Actionarilor.

La Rulmentul s-a decis lichidarea voluntara

Celelalte cinci societati, printre care Terom Iasi, urmeaza a fi restructurate conform planurilor intocmite de catre Consiliile de Administratie. "AVAS apreciaza ca daca in sase luni de la intrarea in vigoare a ordonantei de suspendare a intrarii in insolventa a 28 de societati din portofoliul Autoritatii, nu se reuseste privatizarea sau lichidarea voluntara a acestora, astfel incat sa se salveze fluxul principal de productie, societatile vor intra in procedura prevazuta de Legea insolventei", se arata in comunicatul AVAS. Ordonanta pentru amanarea intrarii in insolventa a 28 de societati de stat a fost promovata de catre presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Teodor Atanasiu.

Situatia financiara si economica a unor companii de stat, precum Tractorul Brasov si Rulmentul Brasov, impune, conform AVAS, amanarea cu sase luni a insolventei si lichidarea voluntara. AVAS considera ca aceasta este singura varianta pentru vanzarea unor active, continuarea productiei si acordarea de plati compensatorii salariatilor disponibilizati.

5 aprilie cu licitatie pentru Nicolina

Cum am mentionat mai sus, Nicolina Iasi va scoate la vanzare, prin licitatie publica, pe 5 aprilie, doua active, Fabrica Utilaje de Constructii si Sectia Utilaje Terasiere, contra unui pret de pornire de peste 15 milioane euro, informeaza institutia. Investitorii interesati pot depune oferte pana pe 4 aprilie 2007. "In cazul in care activele functionale nu sunt vandute, societatea va intra in lichidare", se arata in comunicatul AVAS. Fabrica Utilaje de Constructii este formata din constructii si teren in suprafata de 138.108,827 mp, iar pretul de pornire a licitatiei este de 11.099.147 euro, exclusiv TVA.

Sectia Utilaje Terasiere este formata din constructii si teren aferent in suprafata de 39.996,219 mp, iar pretul de pornire a licitatiei este de 4.179.593 euro, exclusiv TVA. Nicolina SA are datorii de peste 13 milioane euro catre stat, banci sau furnizori de utilitati si de materiale pentru productie. In prezent, la fabrica mai lucreaza opt angajati, iar activitatea de productie a fabricii a incetat in luna iulie 2005. AVAS a mai scos la licitatie cele doua active: fabrica de utilaje de constructii si sectia utilaje terasiere, dar nu s-a prezentat niciun ofertant. Nicolina SA are ca obiect de activitate proiectarea si productia de masini si echipamente pentru constructii, boghiuri pentru vagoane de cale ferata, echipamente de transport mecanic si pneumatic, piese turnate si forjate, scule si dispozitive.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.