Scaderea burselor internationale si-a facut simtita prezenta si pe piata de capital autohtona, toti indicii bursieri inregistrand la finalul sedintei scaderi semnificative de pana la 3% in cazul indicelui BET-FI.

Scanteia a fost aprinsa de acesta data de piata bursiera din SUA, unde la finele sedintei de ieri indicii au inregistrat scaderi de peste 2%, in special datorita crizei de pe piata creditelor imobiliare cu conditii de acordare mai "lejere", ceea ce a afectat sistemul financiar in ansamblu. Valoarea tranzactionata a fost in crestere comparativ cu sedintele precedente, cumulandu-se in total un rulaj de 84,14 milioane RON.

Tinand cont ca si pe pietele externe cele mai afectate de corectii au fost titlurile din sectorul financiar, mai ales cele apartinand bancilor, acest lucru s-a reflectat si la BVB, unde rulajul cel mai consistent l-a inregistrat BRD (19,9 milioane RON), pe fondul unei caderi a cotatiei de 8,68%. BRD a deschis sedinta sub nivelul de inchidere de ieri si s-a incadrat pe un puternic trend descendent pana la final, cand a inchis la minima zilei. Si titlurile BCC au inregistrat o scadere comparabila cu a titlurilor BRD, inchizand la minima zilei de 0,5750 RON/actiune, insa pe un rulaj valoric mai modest, de 1,42 milioane RON.

Un caz "atipic" am putea spune ca a fost evolutia titlurilor Banca Transilvania (TLV), care cu toate ca au deschis pe scadere pana la un minim de 1,0400 RON/actiune, ulterior s-au incadrat pe o panta de crestere pana pe final de sedinta, cand s-au stabilizat la nivelul pretului de referinta de 1,0800 RON/actiune.

Si titlurile petroliere au inregistrat o lichiditate sporita astazi, mai ales Petrom (SNP) care pe un volum de tranzactionare de peste 22 milioane actiuni a cumulat un rulaj de aproximativ 13 milioane RON. Cursul a atins un minim la 0,5600 RON/actiune in prima parte a sedintei, de la care tendinta ascendenta si-a pus amprenta pe evolutia cursului in piata, ultima tranzactie realizandu-se la 0,6050 RON/actiune (+4,31%). Dupa inchiderea sedintei, conducerea companiei Petrom a transmis comunicatul de convocare AGA pentru data de 17.04.2007, printre alte subiecte ce vor fi supuse spre aprobare va fi si acordarea unui dividend de 0,0179 RON/actiune aferent anului 2006, reprezentand aproximativ 3% randament vis-a-vis de pretul de inchidere de astazi. Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inchis pe scadere la 0,0930 RON/actiune (-2,11%), pe un volum de tranzactionare de numai 6 milioane actiuni in valoare de 560 mii RON.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.