Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) va publica, saptamana viitoare, normele privind aplicarea legii in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila si un tarif orientativ al politei RCA, majorat cu 35% fata de anul precedent.

In prima etapa a procesului de liberalizare a tarifelor de prima, asiguratorii au libertatea sa practice, in 2005, o marja de plus minus 10 procente fata de acest tarif orientativ. Astfel, valoarea unei polite vandute de unele societati de asigurare ar putea fi numai cu 25% mai mare fata de anul precedent, in timp ce alte societati ar putea opera o majorare de pana la 45 de procente fata de anul trecut. "Se merge pe liberalizarea acestor tarife. Potrivit estimarilor noastre, tariful orientativ publicat de CSA se va majora cu 35% fata de anul trecut, cu posibilitatea ca societatile de asigurari sa-si micsoreze sau sa-si majoreze acest tarif cu 10% pentru anul care vine", ne-a declarat vicepresedintele CSA Gheorghe Cismaru. Pe de alta parte, unificarea celor doua tipuri de polite RCA si Carte Verde va fi amanata pana la primirea fondurilor PHARE necesare constituirii bazei de date unice pentru RCA.

Unificarea asigurarilor valabile pe teritoriul tarii (RCA) cu cele valabile in strainatate (Carte Verde) se amana, intrucat Comisia Europeana nu a aprobat deocamdata alocarea fondurilor PHARE necesare constituirii bazei de date unice pentru RCA in care urmeaza sa fie inscrise toate autovehiculele inmatriculate care au asigurare de raspundere civila auto obligatorie. "Din pacate, unificarea celor doua tipuri de polite se mai amana, pentru ca fondurile PHARE necesare constituirii unei baze de date unice inca nu au fost aprobate de Comisia Europeana. Documentele sunt abia in faza de aprobare, iar fara o baza unica de date, care sa permita identificarea asiguratilor, cele doua tipuri de polite nu pot fi unificate", ne-a declarat vicepresedintele CSA, Gheorghe Cismaru. Infiintarea acestei baze de date este prevazuta in documentul de pozitie al Romaniei privind libera circulatie a serviciilor.

O alta noutate se refera la perioada de valabilitate a politei RCA, care a fost prelungita la 365 de zile de la data incheierii. "Daca v-ati incheiat polita pe 7 ianuarie 2005, asigurarea va fi valabila pana pe 7 ianuarie 2006.

Polita este obligatorie, atat timp cat circuli pe drumurile publice. Daca tii autovehiculul in garaj, nu este obligatoriu sa inchei RCA la 1 ianuarie", ne-a declarat dl Cismaru. In plus, societatile care traiesc exclusiv din RCA nu-si vor permite sa practice cele mai mici tarife de prima, excluzandu-se practic singure din piata, iar campaniile publicitare agresive de atragere de clienti isi vor pierde in timp eficacitatea. "Noi nu mai suntem raspunzatori pentru ceea ce fac societatile de asigurare, pentru ca oricat am incercat sa facem ordine pe aceasta piata, tot s-a gasit o societate care sa dea bidoane cu ulei sau ce-a mai avut prin magazie", a declarat dl Cismaru.

Limita de raspundere pentru daune materiale produse tertilor s-ar putea dubla in urmatorii doi ani, urmand sa ajunga, in functie de reactiile pietei la 100.000 de euro in 2007. Dupa aceasta data, societatile de asigurare isi vor calcula singure primele de asigurare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.