Bancile vor tine cont de facturi si alte obligatii

Noul regulament de creditare aprobat de Banca Nationala obliga institutiile de credit sa includa in reglementarile interne categoriile de cheltuieli care se deduc din veniturile eligibile pentru determinarea gradului total de indatorare.

Astfel, bancile vor trebui sa introduca in normele de creditare a populatiei atat veniturile eligibile, precum si o serie de cheltuieli minime care vor fi eliminate din castiguri pentru a calcula gradul de indatorare.
Conform noilor norme, gradul de indatorare nu va mai fi calculat la totalul veniturilor familiale, ci la nivelul rezultat dupa scaderea anumitor cheltuieli. Astfel, Regulamentul BNR precizeaza ca din veniturile totale vor fi scazute cel putin cheltuielile de subzistenta si celelalte angajamente de plata, exceptand creditul. Cu toate ca in normele BNR nu sunt mentionate angajamentele de plata, se deduce faptul ca trebuie cuprinse macar suma facturilor lunare sau alte obligatii certe, periodice.

Gradul de indatorare, diferentiat pe categorii de clientela

Totodata, nivelurile maxime admise pentru gradul total de indatorare vor fi diferentiate pe categorii de clientela, bancile obligandu-se sa fundamenteze limitele stabilite.
Gradul total de indatorare se va calcula ca pondere a angajamentelor totale de plata decurgand din credite sau alte finantari rambursabile in totalul veniturile acceptate, din care au fost deduse cheltuielile minime.
Institutiile de credit vor include in norme veniturile considerate eligibile, diferentiat pe categorii de clientela. De asemenea, normele interne vor preciza coeficienti de ajustare in functie de gradul de certitudine si de caracterul de permanenta al veniturilor.

Bancile vor defini categorii de risc de nerambursare

Conform noilor norme, trebuie precizate categoriile de clienti eligibili pentru finantare si procedura de clasificare a clientelei-tinta. Bancile vor defini categorii de risc de nerambursare, in functie de profilul de risc al fiecarei institutii de credit.

In plus, institutiile de credit vor realiza o metodologie privind reconsiderarea periodica a coeficientilor de ajustare a veniturilor admise pentru gradul de indatorare.
Bancile vor acorda populatiei imprumuturile pe baza reglementarilor proprii care vor fi in prealabil validate de Directia Supraveghere a BNR. Institutiile de credit vor opera, pana la validare, conform reglementarilor in vigoare. Ele vor aplica un nivel maxim de indatorare de 40% din totalul veniturilor.

Responsabilitatea bancilor va creste odata cu adoptarea normelor BNR, iar in ceea ce priveste solutiile bancilor comerciale in domeniul creditarii, acestea trebuie sa fie flexibile.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat, in urma cu doua saptamani, sa nu mai impuna bancilor comerciale sa limiteze rata lunara la 35% din veniturile clientului, in cazul creditelor imobiliare, sau 30% in cazul celor de consum. BNR a impus, anul trecut, prin Norma 20, anumite limite pentru acordarea unui singur credit. In cazul in care o persoana dorea contractarea unui credit pentru investitii imobiliare, suma totala ce trebuia platita lunar trebuia sa nu depaseasca 35% din veniturile nete ale respectivei persoane si, dupa caz, ale familiei sale. De asemenea, pentru creditele de consum, aceasta cifra era de 30%. Creditul de consum include si leasingul financiar. Suma tuturor creditelor contractate de client nu trebuia sa fie mai mare de 40% din totalul veniturilor.
Membrii Consiliului de Administratie au semnat joi, 8 martie, regulamentul si l-au transmis, luni, 12 martie, la Monitorul Oficial, urmand sa intre in vigoare la trei zile de la publicare.

Bancile au inceput deja sa faca diverse scenarii

Bancile comerciale "au scos de la sertar" vechile norme interne, pe care le foloseau inainte de introducerea restrictiilor BNR, in urma cu doi ani. Bancile vor adapta vechile norme la conditiile prezente de piata. Ele au inceput deja sa conceapa diverse scenarii. Astfel, bancherii au anuntat imediat dupa decizia Bancii Centrale ca vor relaxa conditiile de creditare pentru persoanele cu venituri ridicate, dar si pentru finantarile imobiliare cu active noi.

Dupa cresteri de aproape 100% in 2004 si 2005, creditele atrase de populatie si-au mentinut trendul ascendent si anul trecut. In acest fel, valoarea imprumuturilor totale pentru persoane fizice s-a apropiat de 40 de miliarde lei, cu 81% mai mult fata de anul 2005.
In luna decembrie a anului trecut, finantarile in lei primite de populatie au atins un nivel de 23,08 miliarde de lei, in crestere cu 93,2% fata de 2005, iar imprumuturile in valuta au inregistrat o crestere pana la 16,18 miliarde lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.