In ultimii ani, Spania a adus unele dintre cele mai importante contributii la bugetul european si a depasit tari precum Franta sau Germania

Daca in urma cu 10 ani Spania era codasa Europei, acum se afirma drept cea mai sanatoasa economie de pe continent. Imigratia a fost poate cel mai bun lucru care i s-a intamplat vreodata economiei iberice. Nou-venitii au adus forta de munca ieftina, s-au stabilit aici, iar acum isi cheltuiesc banii castigati pe acelasi taram spaniol.

Ucraineanul Vartan Avakian a venit in Spania impreuna cu sotia si fiul lor de 18 ani, in urma cu cinci ani, cu vize turistice. Nu-si doreau sa viziteze muzeul Prado sau sa se bronzeze pe Costa del Sol. Vartan, in varsta de 43 de ani, si-a gasit imediat de lucru, ca zidar la un proiect imobiliar din Madrid. De atunci se muta de pe un santier pe altul.

Familia Avakian, la fel ca multe alte mii de ucraineni, este doar o parte din fluxul de imigranti sosit in Spania in ultimii ani, relateaza Bloomberg. Acum, pe taramul iberic, traiesc 4,3 milioane de straini, potrivit biroului de cercetare economica din subordinea premierului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero. In jur de 3,6 milioane dintre acestia au sosit aici in ultimii 10 ani. Asta inseamna 10% din populatia de 44 milioane de locuitori a Spaniei. Numai in anul 2006 au venit in peninsula alte 600.000 de imigranti. Si cum guvernul spaniol spune ca doar 3 milioane din rezidentii tarii sunt de origine straina, inseamna ca 30% din imigranti stau in Spania fara forme legale. Cei mai multi vin din estul Europei si Rusia, nordul Africii si, intr-un numar foarte mare, din America Latina.

Imigrantii, secretul dezvoltarii economice fara precedent

Ca si Avakian, acestia sunt nerabdatori sa profite de oportunitatile de lucru pe care le ofera tara, care in ultimii sase ani a contribuit cu 21 de procente la cresterea economica a zonei euro. Guvernul spaniol si mediul de afaceri, incantati de muncitorii calificati, cat si de cei necalificati, i-au primit foarte bine pe imigranti. Madridul a acordat statut legal la peste jumatate de milion de imigranti in 2005. Si toate acestea in ciuda faptului ca opinia publica din Spania nu este la fel de primitoare. In cadrul unui sondaj efectuat in luna octombrie de ziarul madrilen "El Mundo", peste doua treimi din repondenti au spus ca fluxul de imigranti ar trebui stopat, iar 68% au afirmat ca africanii care vin cu barca sa se refugieze in Spania ar trebui interceptati de catre politia navala si trimisi inapoi.

Si, cu toate acestea, muncitorii de origine straina din Peninsula Iberica nu numai ca au beneficiat de pe urma dezvoltarii economice a Spaniei, ci au si produs aceasta dezvoltare. Miguel Sebastian, consilierul economic al lui Zapatero, a estimat, intr-un raport dat publicitatii in noiembrie, ca imigrantii sunt raspunzatori de mai mult de jumatate din cresterea economica anuala de 3,1%, de care s-a bucurat tara in ultimii cinci ani. Produsul intern brut al Spaniei a crescut si el in 2006 cu 3,8 procente. Fara contributia imigrantilor, spune raportul lui Sebastian, Spania ar fi avut o crestere economica cuprinsa intre 0 si 2%, ca si celelalte tari ale Uniunii Europene, precum Franta si Germania.

Spania a contribuit, in 2005, cu 65 miliarde de euro la bugetul UE

Pana in 1995, Spania era bolnavul Europei, cu o rata a somajului de 23%, arata Bloomberg. In 1993, economia crestea cu 1%, relateaza Bloomberg. Astazi, in schimb, economia spaniola este campioana batranului continent. Din 2002 si pana acum, Spania a creat mai mult de jumatate din cele cinci milioane de noi locuri de munca din zona euro, care cuprinde 13 tari, potrivit Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene de la Luxemburg.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.