Pentru ca o afacere sa fie de succes, trebuie sa aiba capacitatea de a se adapta si de a inova, venind in permanenta in intampinarea asteptarilor publicului-tinta.

Orice intreprindere are nevoie de oameni, dar o afacere de succes are nevoie de mai mult - de angajati talentati, pentru ca nu materiile prime, tehnologia sau capitalurile au puterea de a inova. Oamenii sunt cei care aduc viziunea si noul ca premise ale dezvoltarii organizatiei, afacerii.
Consideram un angajat talentat ca fiind acel angajat care in mod constant demonstreaza abilitati exceptionale in atingerea obiectivelor specifice activitatii din domeniul sau de expertiza.

O companie care se doreste lider trebuie sa atraga, sa motiveze si sa retina in cadrul ei astfel de oameni.
Competitia pentru a castiga asemenea angajati este foarte dura si nu inseamna doar a gasi buni profesionisti, ci a-i gasi pe aceia care sunt capabili sa transforme, sa dezvolte compania, cu abilitati manageriale, capabili sa creeze echipe, viziuni pe care mai apoi sa le si implementeze.

Unul dintre motivele pentru care procesul de recrutare a devenit atat de important in cadrul unei companii este si faptul ca traim o era a parteneriatului angajat-angajator de "scurta durata", nu mai exista mentalitatea angajatului de a-si petrece aproape toata experienta profesionala la un singur angajator. Astfel, recrutarea joaca un rol-cheie in succesul unei companii, nu doar prin a atrage oameni potriviti si a-i introduce in companie, ci si prin a stabili nivelul de asteptare al noului angajat fata de organizatie, tipul de provocari profesionale care i se potrivesc, planul de dezvoltare a carierei, astfel incat acest nou angajat sa creasca in organizatie. Procesul de recrutare nu mai poate fi gandit doar punctual, pana la alegerea si angajarea candidatului potrivit, pana la prima sa zi de lucru.

Abordarea pe care o companie o are fata de acest proces de recrutare si selectie, efortul investit in a derula un proces eficient pentru companie are implicatii nu doar punctual in a acoperi o nevoie prezenta de personal - rezultatul acestui proces are consecinte in anii ce vor urma, in termeni de succes sau insucces al companiei.
Este cunoscut faptul ca marile companii se afla in competitie pentru atragerea unor angajati profesionisti.
Insa ce inseamna acest proces de recrutare si selectie si mai ales de unde incepe el?

Desi la nivelul bagajului general de informatie acest proces este cunoscut, pentru a fi eficient el trebuie sa depaseasca nivelul bunului-simt. Recrutarea este un proces de atragere constanta a unui numar suficient de mare de persoane, avand competentele potrivite si de motivare a acestora sa aplice pentru un post in cadrul companiei.

Acest proces incepe de la analiza postului, urmarind doua directii: descrierea postului in termeni de responsabilitati si cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca un candidat ideal pentru postul respectiv.

Daca analiza postului nu este facuta cum trebuie, atunci recrutarea va fi compromisa prin faptul ca sursele de recrutare vor fi alese gresit, anuntul de recrutare prost creat si, evident, alegerea persoanei potrivite va esua din cauza unui calup de candidaturi care se vor prezenta pentru selectie in neconcordanta cu nevoia companiei. Mai apoi, instruirea si dezvoltarea celui ales in aceste conditii vor fi costisitoare, iar motivarea va lasa intotdeauna de dorit pentru ca un angajat care simte ca nu face fata cerintelor postului va fi evident demotivat.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.