Jucatorii de la BVB prefera sa speculeze cresterea preturilor la actiuni decat sa astepte distribuirea anuala a profitului

Pana acum cativa ani, anunturile privind rezultatele companiilor listate provocau agitatie in randul investitorilor tentati de castigurile imediate date de dividendele incasate. Dar aceasta se petrecea cand dividendele puteau aduce chiar randamende de peste 50%. Acum media este mai putin de 2%.

"Vremea randamentelor mari din dividende a trecut si nu se va mai intoarce. Am intrat, din acest punct de vedere, in randul pietelor mature, unde randamentele nu depasesc, in medie, 5%", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest. Analistii de Intercapital au calculat ca, anul trecut, sporul de performanta pentru investitori, adus de dividendele platite in 2006, a fost de numai 1,44%, fata de 2,57% in 2005 si 16% in 2004 (medii calculate pe toti emitentii BVB).

Investitorii par sa se adapteze noilor conditii. In anii trecuti, cresteau preturile in preajma AGA (adunarea generala a actionarilor) de repartizarea profitului, cumparatorii dorind sa prinda dividendul. Acesta era suficient de tentant incat sa justifice plata unui premium pe actiune. Vanzatorii isi faceau calculul ca renteaza sa vanda, urmand ca, ulterior, dupa trecerea valului dividendelor, sa cumpere din nou mai ieftin.

"Acum dividendele nu mai misca preturile", spune Emil Ogica, directorul KTD Invest. Cauza este ca actiunile, cel putin in cazul societatilor lichide, sunt deja considerate supraevaluate, iar profiturile nu au tinut pasul cu crestera cursurilor.

"Cred ca variatiile de pret vor fi destul de mici in perioada anuntarii dividendelor. Oricum, analizele vor fi de la caz la caz", spune Nicolae Ghergus, presedintele Confident Invest. El crede ca interesul pentru o actiune va fi invers proportional cu PER-ul inregistrat de actiunea respectiva.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.