Aderarea la UE va atrage mai multi investitori in Romania si Bulgaria. Principalele tinte: spatiile de birouri si cele logistice.

Pietele imobiliare din tarile europene atrag investitori in toate sectoarele, insa cele mai profitabile ramin piata spatiilor de birouri si cea a spatiilor logistice. Apartenenta la Uniunea Europeana a unei tari constituie un avantaj mai ales in ceea ce priveste sectorul spatiilor industriale sau logistice. Investitorii se orienteaza spre pietele in care pretul terenului nu este ridicat.

Un alt trend pe aceasta piata, in tarile in care pretul terenului in jurul marilor orase este mare, este acela de a construi astfel de spatii pe linga marile orase provinciale. Proaspata aderare a Romaniei si Bulgariei in UE atrage din ce in ce mai multi investitori ai sectorului spatiilor logistice, precum si pe cei ai sediilor de birouri. Acestia sint atrasi, in primul rind, de rentabilitatea unei constructii imobiliare in aceste tari. Pe piata spatiilor de birouri, Bucurestiul se afla in top in ceea ce priveste yield-ul, fapt ce ii face pe investitori sa se uite mai atent asupra acestei piete.

Birourile merg spre provincie

La nivel european, piata spatiilor de birouri difera de la tara la tara, de la zona la zona, in functie de caracteristicile acelei piete. Conform unui raport DTZ Echinox, chiar daca la inceputul anului 2006 aceasta piata a inregistrat o stagnare, spre sfirsitul anului piata spatiilor de birouri s-a caracterizat printr-o expansiune, in majoritatea tarilor. De asemenea, principalii indicatori de pe aceasta piata ramin yield-ul, care la nivel in Europa are o tendinta de scadere, precum si nivelul investitiilor, care sint in crestere. Cele mai cautate piete din acest punct de vedere sint reprezentate de cele din Londra, Dublin sau Madrid, acolo unde se inregistreaza un nivel destul de ridicat al chiriei, precum si un nivel scazut al ratei de neocupare.

Alte exemple de piete pe care cererea de spatii de birouri de calitate este mare, iar oferta este relativ scazuta sint si Moscova, si Oslo. Pe de alta parte, specialistii spun ca pe piete precum Paris sau Barcelona se asteapta mici cresteri de preturi. Cel mai important trend al acestei piete este constituit de migratia investitorilor spre orasele provinciale. Astfel de exemple se pot observa in Franta, acolo unde Lyon si Toulouse reprezinta orase de care sint interesati investitorii, precum si in Spania, cu orase precum Las Rozas si Alcabendas.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.