In multe anunturi, companiile nu mentioneaza remuneratia, in speranta ca-l vor putea plati mai putin pe viitorul angajat

Anunturile de angajare de pe piata romaneasca precizeaza rar salariul. Angajatorii se tem ca salariatii le-ar putea fi furati de concurenta, iar candidatii ar incepe o licitatie pentru venituri cat mai mari. Transparenta este calea cea mai scurta pentru o eficientizare a procesului de recrutare, cred adeptii ei.

Companie de top de servicii financiare cauta un administrator de resurse umane cu experienta... salariul anual: 26.000 de lire sterline. Acesta este un fragment dintr-un anunt comun de angajare de pe piata fortei de munca din Marea Britanie. SUA, Franta si Irlanda sunt alte cateva exemple de tari in care salariile se publica. In Romania parca se munceste mai mult pentru faima decat pentru bani. Salariul adesea nu este precizat sau este "atractiv", "foarte atractiv" si din cand in cand beneficiile sunt "in functie de competente, experienta si performante".

Compania de resurse umane Leads Management a ales ca strategie sa faca publice salariile pe care clientii le ofera angajatilor pe care-i doreste.

Una dintre motivatiile alegerii facute de Liliana Tanase, directoarea companiei, a fost chiar experienta personala in postura de candidat cu asteptari salariale diferite decat puteau oferi clientii firmelor de recrutare care au incercat sa o recomande. "Am pierdut timp, nervi, bani si am decis ca nu voi face niciodata acest lucru altor oameni", spune Tanase.

Desi a cautat si alte firme cu aceeasi abordare, pana acum nu a descoperit pe nimeni, dar nu se simte izolata din acest motiv. "Este insa un semn ca suntem conservatori in mentinerea unui invatat stil de lucru", spune Tanase. Ea martusiseste ca a renuntat la anumiti clienti care nu au dorit sa lucreze in acest mod, chiar daca a pierdut astfel oferte sau firme mari. Una dintre cauzele pentru situatia actuala este mentalitatea "negocierii" salariului, in speranta de a plati mai putin.

Publicarea salariilor ar putea seamana cu deschiderea cutiei Pandorei, crede Claudiu Ciortea, permanent placement manager, Adecco. "Sa nu uitam ca aceste anunturi sunt publice, deci accesibile angajatilor societatii-client. Or, in general, salariile sunt confidentiale si se negociaza individual, transparenta - fie si limitata - putand sa duca la frustrari din cele mai diverse", spune Ciortea. El mai crede ca o alta problema ar fi atragerea unui aflux prea mare de candidati, interesati doar de aspectul financiar al unui post, lucru care ingreuneaza activitatea recruiterului si duce la pierderi de timp si implicit de eficacitate in proces.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.