Trendul pietei este de relocare

Pentru a se alinia standardelor de calitate europene, odata cu momentul integrarii, companiile vor ocupa doar spatii cu destinatie specifica de birouri. Tendinta pietei de a ocupa spatii specifice s-a resimtit chiar si in randul companiilor mici, care, desi timid, au inceput sa renunte la apartamentele de bloc in favoarea sediilor de birouri.
Nucleul imobiliarului office se mentine in zonele centru/nord, fapt ce nu exclude prezenta cererii si a ofertei pentru alte zone.

"Dar cata vreme dezvoltarea ramane pe o curba ascendenta in zona de nord atat pentru office cat si pentru rezidential, este foarte greu sa anticipezi saturatia intr-un viitor extrem de apropiat", apreciaza Mihaela Cnobloch, consultant senior in cadrul departamentului Birouri al DTZ Echinox.

Pe fondul lipsei ofertei de terenuri convenabile atat ca suprafata cat si ca forma in zonele centrale si semicentrale, dar si a preturilor piperate cerute in astfel de locatii, developerii si-au indreptat atentia inspre zonele limitrofe.

La nord de Aeroportul Aurel Vlaicu, in zona Baneasa, se vor finaliza peste 200.000 mp de spatii office in urmatorii 2-3 ani, in Pipera se afla in constructie 85.000 mp si alti 100.000 se afla in diferite faze de proiectare. Pe termen mediu, zona de vest pare sa fie in vizorul developerilor.
"Majoritatea proiectelor sunt promovate ca fiind clasa A, si ne asteptam ca in urmatorii ani sa constatam o apropiere de standardele de calitate practicate si in alte tari europene", a subliniat Cnobloch. Trendul pietei este de relocare, iar "pe masura ce companiile se simt mai sigure pe fortele si pe strategia lor, din asemenea spatii in imobile de birouri moderne, si in acelasi timp firmele avand sedii in apartamente de bloc din diferite cartiere, isi muta sediul in spatiile eliberate astfel, in zone considerate mai bune", subliniaza studiul DTZ. Piata romaneasca nu a impus inca un sistem unanim acceptat de departajare a imobilelor de birouri pe clase. Cele mai importante criterii sunt locatia, suprafata pe nivel (min. 1.000 mp), eficienta planului (luminozitate, flexibilitate) si numarul de locuri de parcare, de minimum 1:70 mp inchiriabili.

Din stocul total de aproximativ 650.000 mp de spatii de birouri din Capitala, o treime se pot incadra la clasa A, conform practicii romanesti. Cu toate acestea, foarte putine imobile se incadreaza in aceasta categorie conform standardelor practicate pe alte piete europene, mult mai dezvoltate, apreciaza Cnobloch.

In imobilele de birouri clasa A isi stabilesc in general sediul corporatii internationale care activeaza in anumite domenii (banci, asigurari, consultanta, IT&C, farma), precum si companii locale puternice, in special cu profil de consultanta. Chiriile se situeaza intre 16-19 euro/mp/luna + TVA, iar in cazul unor spatii de dimensiuni mai mici, disponibile imediat, chiar se depasesc 20 euro. Cele mai mari suprafete din imobilele clasa B sunt ocupate tot de corporatiile internationale, in special pentru activitati care nu au relatie directa cu clientii, precum si companii locale. Chiriile se situeaza in general intre 12-15 euro/mp/luna, dar in functie de locatie pot sa ajunga atat catre 8-9 euro (in locatii semicentrale sau periferice) cat si spre 18 euro (in locatii de top din zona centru-nord).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.