La nivelul tarilor europene, o componenta importanta a pietei unice este reprezentata de libera circulatie a serviciilor

Odata cu liberalizarea contului de capital, intreprinzatorii romani vor avea o mai mare libertate de a face operatiuni in afara granitelor, respectiv deschiderea de conturi bancare, cumpararea de actiuni ale firmelor straine, investitii in tranzactii imobiliare, dar si in domeniile care se dovedesc ca asigura cel mai bun profit.

Libera circulatie a capitalului este unul dintre cele patru principii de baza consfintite prin Tratatul Comunitatii Europene, prevedere care faciliteaza, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, si accesul investitorilor romani pe pietele europene.

La nivelul tarilor europene, o componenta importanta a pietei unice este reprezentata de libera circulatie a serviciilor. Acest segment reprezinta intre 60-70% din activitatea economica a 25 de state membre ale Uniunii Europene. In plus, forta de munca aferenta acestui domeniu atinge 70% din totalul fortei de munca ocupate a celor 25 de state membre. Potrivit Comisiei, in ultimii 10 ani, beneficiile circulatiei libere a serviciilor s-au materializat in crearea a peste 2,5 milioane locuri de munca si venituri de peste 900 miliarde de euro. Totodata, s-a constatat ca a crescut competitia, ceea ce a condus la cresterea calitatii gamei de servicii, dar si la convergenta preturilor.

Cristian Parvan, secretar general in cadrul Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca serviciile vor reprezenta unul dintre domeniile spre care se vor orienta cu precadere investitorii romani. "Un segment care va cunoaste o expansiune importanta in afara este cel al serviciilor. In fapt, dupa modelul generat de segmentul constructiilor, este de asteptat ca multe businessuri romanesti sa se extinda peste granita, proces ce va antrena si transferul fortei de munca de aici", a declarat, pentru Adevarul, Parvan.

Capitalul minim subscris, intre 6.700 si 130.000 de euro
In functie de tara aleasa ca destinatie, regimul investitiilor straine difera. Astfel, capitalul social minim pentru o societate cu raspundere limitata, echivalentul unui SRL din tara noastra, poate varia intre 6.700 de euro, in Cehia, si 35.000 de euro in Austria. In cazul unei societati pe actiuni (SA), capitalul social minim trebuie sa fie de 60.000 de euro, in Grecia, 100.000 de euro in Italia, dar ajunge chiar si la 130.000 de euro, in Polonia.

In plus, fiecare tara in parte stimuleaza investitiile straine prin acordarea de facilitati fiscale. In Cehia, principalele facilitati si stimulente oferite investitorilor straini, in afara scutirii de plata pentru impozitul de profit, in conditiile realizarii unei investitii minime de peste 2 milioane de euro, sunt cele legate de plata unei parti a cheltuielilor pentru calificarea sau recalificarea fortei de munca, pentru infiintarea unor noi locuri de munca si asigurarea de autoritatile locale, in cazul regiunilor defavorizate, a infrastructurii de canalizare sau alimentare cu energie. Intreprinzatorii care aleg sa investeasca in Austria vor beneficia de alocatie suplimentara de pana la 25% si chiar 35% in cazuri particulare, pentru cheltuieli cu cercetarea si dezvoltarea.

In plus, sunt incurajate programele de pregatire a angajatilor in cadrul institutiilor particulare prin suportarea de catre stat a unui procent de 9% din costurile aferente acestui proces. La asta se adauga o alocatie particulara de pana la 4.300 de euro daca cei care fac cursurile de pregatire vor fi lucra efectiv.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.