Masurile dure anuntate de Basescu: scumpiri si cresteri de taxe, spune Tariceanu * "Nu eu iau decizia in cazul Rafo, dar nu o vom inchide" * Conditiile de acordare a creditelor nu vor fi inasprite

Ce se intampla cu Codul Fiscal, cu Rafo, daca se inaspresc conditiile de creditare pentru populatie si mai ales care sunt "masurile foarte dure, cum nu au mai fost luate pana acum" anuntate de presedintele Basescu au fost doar cateva dintre intrebarile care au pus la grea incercare nervii premierului Calin Popescu Tariceanu, care a convocat, ieri, o conferinta de presa pentru a prezenta rezultatele intalnirii de la Snagov cu oficialii Bancii Mondiale.

Cu o mina relaxata, premierul a vorbit la inceput despre parteneriatul strategic pe care tara noastra il va incheia cu Banca Mondiala pentru perioada 2005-2009, punand accentul pe faptul ca "este pentru prima data cand Guvernul discuta ca un partener egal "cu institutia financiara internationala. Numai ca aceste declaratii au reprezentat doar preludiul unor intrebari la care premierul, vizibil incomodat, s-a straduit sa raspunda. Uneori laconic, cum a fost cazul masurilor fiscale pe care lumea asteapta sa le afle in totalitate. "Propunerea de modificare a Codului Fiscal va intra maine (n.r.- astazi) in sedinta de guvern, dar nu pot sa va dau mai multe amanunte", a spus Tariceanu, incercand sa incheie acest subiect. Singura concesie pe care a facut-o presei a fost sa reafirme ca TVA nu va fi majorata.

Mai mult, desi a spus ca nu poate preciza ce se va intampla in sedinta de guvern de astazi, premierul le-a spus jurnalistilor cate ceva despre masurile care vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2006, cum ar fi majorarea impozitului pe terenul agricol. Intrebat ce va face pentru mediul de afaceri, care vede acum in Codul Fiscal doar o colectie de legi ce nu mai asigura nici un fel de predictibilitate pentru planurile de afaceri, primul-ministru a replicat ca a primit numeroase semnale de la firme care cunosc foarte bine ce masuri va lua Guvernul.

Incercarile ulterioare de a afla mai multe despre masurile preconizate si in ce masura ele sunt multumitoare pentru FMI au fost blocate cu diplomatie de catre oamenii departamentului de comunicare al Guvernului, invocand o intalnire urgenta la care premierul urma sa participe. Incercand sa-si mascheze nemultumirea provocata de faptul ca intalnirea cu presa nu s-a rezumat doar la mesajele pe care le avea de transmis, premierul Tariceanu a incercat sa descifreze spusele presedintelui Basescu privind masurile dure, fara precedent, care ar urma sa fie luate de Executiv. "Presedintele Basescu s-a referit la dificultatile inerente privitoare la ceea ce inseamna aderarea la UE: alinierea preturilor la energie, renuntarea la preturile administrate de stat, majorarea accizelor la unele produse care in prezent sunt la niveluri destul de coborate fata de Uniunea Europeana", a explicat Tariceanu. El a recunoscut ca, in multe domenii, va exista un soc neplacut, adaugand insa ca avantajele vor fi mai mari decat costurile integrarii.

Unul dintre domeniile la care Romania este deficitara este cel al competitivitatii firmelor. "De exemplu, intr-una din tarile baltice, firmele de transport au fost pur si simplu maturate de pe piata. Acelasi lucru se intampla si la noi, unde camioanele pleaca pline si se intorc goale, ceea ce nu este competitiv", a spus Tariceanu. Cand a venit vorba de Rafo, unul dintre dosarele grele de coruptie pe care actuala putere anunta in campanie ca il va rezolva cu prioritate, Tariceanu a lasat-o mai moale. "Nu eu iau deciziile in acest caz. Sa lasam economia de piata sa functioneze si AVAS si Ministerul Finantelor sa-si recupereze creantele", a raspuns, cu un calm de sub care razbatea o anumita iritare, seful Executivului.

Chiar daca se grabea la intalnirea pe care urma sa o aiba, Tariceanu a incercat sa transmita un mesaj impaciuitor, desi FMI solicitase clar falimentul societatii. "Nu este intentia nimanui de a inchide societatea daca aceasta este viabila. in masura in care Guvernul va putea face ceva pentru salvarea societatii si pastrarea locurilor de munca, o vom face. Nu avem nici un interes ca aceste locuri de munca sa se piarda", a subliniat Tariceanu. Cu ochii pe ceas, primul-ministru a raspuns unei alte intrebari, precizand ca nu doreste asumarea in Parlament a raspunderii Guvernului pentru un pachet de legi privind piata de capital. "Eu nu cred ca este potrivit sa mergem pe o asemenea procedura, care limiteaza dezbaterea in Parlament. Nu cred ca este nevoie sa fortam lucrurile decat atunci cand este strict o urgenta.

Ministerul Finantelor va trebui sa aprecieze daca este nevoie de o asemenea procedura", a spus Tariceanu. Inainte de a parasi sala de conferinte, seful Guvernului a mai clarificat, la solicitarea ziaristilor, masurile care ar urma sa fie luate in privinta creditarii. "Nu urmarim inasprirea conditiilor de creditare, ci doar definirea cadrului in care functioneaza institutiile de credit si a conditiilor pe care solicitantul trebuie sa le indeplineasca.

Parerea mea este ca nu are sens sa inasprim conditiile, ci doar sa stabilim niste reguli care sa permita un comportament corect al persoanelor care obtin credite", a spus Tariceanu. El a recunoscut ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) are in lucru un astfel de proiect de lege, insa a adaugat ca nu intelege motivul pentru care aceasta institutie se ocupa cu asa ceva, mentionand ca va solicita Ministerului de Finante sa preia de la ANPC atributiile de elaborare a unui proiect de lege privind creditul de consum, dupa care a pus capat conferintei de presa, conducandu-si invitatii pana la iesirea din sala si s-a facut nevazut intr-unul din lifturile de la Palatul Victoria.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.