Accesul firmelor romanesti la creditele acordate de banci se va restrange semnificativ, ca urmare a introducerii de la sfarstitul anului viitor a unui nou sistem de evaluare a riscurilor, a declarat, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Nicolescu a precizat ca introducerea unor conditii mai stricte de evaluare a riscurilor pe care le prezinta creditele acordate IMM, face obiectul noului Acord de Capital Basel II. Conform unui sondaj realizat de CNIPMMR, peste 90% dintre intreprinzatori nu au primit informatii de la banci cu privire la noile conditii pe care vor trebui sa le indeplineasca pentru a primi credite.

"Peste 57% dintre intreprinzatori, care sunt cotati in acest moment ca prezentand un risc scazut la creditare vor fi calificati cu un risc mediu la creditare, o data cu introducerea prevederilor acordului Basel II, in timp ce 22% dintre intreprinzatori vor trece din categoria medie de risc in cea cu un grad ridicat de risc. Restul nu vor mai avea acces deloc la credite", a explicat presedintele CNIPMMR. De mentionat ca incadrarea intr-o categorie mai mare de risc genereaza majorarea garantiilor cerute la acordarea imprumutului, precum si cresterea costurilor de creditare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.